Categorized | Ölrecensioner

Lambic och porter i ett – 3 Fonteinen Zwet.be

Armand Debelder3 Fonteinen har ju gjort ett gäng öl hos De Proef som t.ex. en lager, blonde ale och liknande. Zwer.be är en mörk porterliknande öl med bland annat Maris Otter och caramalt där Armand dels använt jästen som också användes i Beersel Blonde men även en viss lambicjäst där Armand har tagit fram en viss typ av Brettanomyces. Resultatet är en 7%’ig syrlig porter.

Mer 3 Fonteinen:

Kvällsnotis: Ett stycke romantik – 3 Fonteinen Doesjel 2006
Manker goes retro, back to 2005 – 3 Fonteinen Oude Geuze Vintage 2005
Fredags-AW: 3 Fonteinen Oude Geuze vs 3 Fonteinen Oude Kriek

 

 

3 Fonteinen Zwet.be

 

Utseende: Mörkare brunsvart vätska med stort ljusbrunt skum med minimala bubblor och gräddig topp.
Doft: Ojsan vad speciell doft, som en lambic men med mörkrostad malt, lite choklad och något mörkare inslag.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Ja, det är vad det är – en “lambicporter”, själva känslan och smaken av lambic men utan samma syra utan istället mörkare malt som gör en mjukare, rundare och lenare i munnen. Smakmässigt är det väl maltifierad filt, citronsurt och något som egentligen borde vara en underlig mix men för mig som gillar lambics så blir det ändå bra. Lite sur, lite maltig, lite bli lite bla. Ja, ungefär så är den, för den doftar mer än den smakar och då vare sig speciella aromer (eller smaker) utan det är mer en oerhört trevlig öl, något i stil med något De Molen hade kunnat fronta om de varit något bättre på lambics.

Betyg? – Bra+. Det här går mig i smaken, inte lika uttrycksfull som en “vanlig” lambic, samtidigt med en ett speciellt och rätt så trevligt sätt att ge sig på dig, för det är lite av båda sidorna, gott och ont. Mörk malt och ljus lambic, mörka smaker med ljus syra, och så fortsätter det. Inte alls illa pinkat.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Lambic och porter i ett – 3 Fonteinen Zwet.be”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Mer 3 Fonteinen: Kvällsnotis: Ett stycke romantik – 3 Fonteinen Doesjel 2006 Manker goes retro, back to 2005 – 3 Fonteinen Oude Geuze Vintage 2005 Fredags-AW: 3 Fonteinen Oude Geuze vs 3 Fonteinen Oude Kriek Lambic och porter i ett – 3 Fonteinen Zwet.be […]


Leave a Reply