Categorized | Ölrecensioner

‘En vanlig öl från 3 Fonteinen tack’ – 3 Fonteinen Beersel Blonde

Häromveckan skrev jag om 3 Fonteinens Zwet.be som man bryggt hos De Proef, en porter med två olika jäststammar varav en var en lambicjäststam. Här är ännu en sådan öl, en traditionell Belgisk blonde ale utan krusiduller som ska kunna drickas i större mängd. I maltväg används bara korn och vete medan man enbart har saazhumle i humleväg.

Edit. Danko note:  Beersel-ölen gjorde Armand ursprungligen tillsammans med bossen på Palm i samband med att de införskaffade ett bryggverk till 3 Fonteinen, helt enkelt för att finansiera detta. Det var nämligen Palmbossen som låg bakom bryggverket då. De bryggdes första gången runt 1999 och har sedan dess fortsatt bryggas hos De Proef.  

Där lärde ni er någonting nytt och tack Danko för rättningen och informationen.

 

Mer 3 Fonteinen:
Kvällsnotis: Ett stycke romantik – 3 Fonteinen Doesjel 2006
Manker goes retro, back to 2005 – 3 Fonteinen Oude Geuze Vintage 2005
Fredags-AW: 3 Fonteinen Oude Geuze vs 3 Fonteinen Oude Kriek
Lambic och porter i ett – 3 Fonteinen Zwet.be

 

3 Fonteinen Beersel Blonde

 

Utseende: Ljust disig matt persikofärgad vätska med virvel av grummel i sig. Vitt poröst skum som sjunker isär till ett litet lock med bråkiga rester på glaskanten.
Doft: Den belgiska sötman med lite alkohol, tvål, kryddor och en släng jäst får sällskap av en lätt syrlig fruktig arom (likt lagern). Lite apelsinskal och gammal marzipanmix och citrus. Överlag känns det Belgiskt men med en frisk aura som jag tycker är genomgående i dessa båda, men som saknas i många mer “bastanta” belgiska ales.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Lätt men porös och växande. Smaken dribblar i mellanlandet mellan en något alkoholstarkare och sötare triple till en hederlig lättdrucken belgisk ale (som om inte triple’n är en ale den med..). Smaker av gamla mandelspån och något som liknar apelsin sätts ihop med ljus malt, en svårplacerad sötma och kanske något kryddigt.

Betyg? – Bra+. Det är såhär Belgisk ale är, för mig, när de är som mest vardagliga. Inte för mycket av något utan oerhört lättillgängliga och framförallt trevliga att dricka. En vanare Belgofantast skulle nog kalla dem för lite tråkiga, men för mig vinner de på att vara lite nedtonade, trots att de kan förlora i smakkomplexitet, så ger det dem mer chillpoäng.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply