Categorized | Ölrecensioner

Left Hand Imperial Stout – Den perfekta ingångs-imperial stouten?

När vi besökte Left Hand Brewing under vår USA-resa för att möta skaparen Eric Wallace och dricka en drös goda vänsterhänta öl så saknades dock en av mina favoriter från bryggeriet. Left Hand’s Imperial Stout är en omtyckt imperial stout som är rätt alkoholstark men som ändå inte blir så pass extrem att “vanliga stoutdrickare” ryggar tillbaks. Den har en rätt kraftig humling för att ge balans åt den stora mängden malt, men får ligga tillräckligt länge och samlas för att inte bli spretig och det är nog här hemligheten ligger, för jag tycker verkligen det lyckas. För säger du amerikansk imperial stout till en hyffsat bedrucken öldrickare så dras nog direkt paraleller till bourbonfat, höga procenthalter och väldigt kraftiga smaker. Därför är det bra med t.ex. Duck-Rabbit som jag skrev om förra veckan som gör mildare stouts men med smak och lättdruckenhet som en kraftigare stout oftast saknar. Just därför är den här imperial stouten så trevlig, för den har lättdruckenheten av en vanlig opiffad stout samtidigt som den har berikats med ordentliga smaker och aromer.

 

Left Hand Imperial Stout

 

Utseende: Mörkbrun, något svart vätska. Poröst skum med minimala bubblor.
Doft: Fyllig maltdjup och rätt stor arom. Det verkligen osar gott om choklad, espresso och återbesök av farbror mörk choklad – utan att det blir för rostat. Väldigt rejäl och mörk kraftig doft, överraskande att den är såpass snäll och mild men likväl aromatisk.
Smak: Lätt till okey munkänsla med bra kolsyra. Lätt kropp men med förvånande bra tryck i smaken. Choklad och havrepuffar, lite bär och fruktig malt. Det här är en snäll, smakrik och trevligt lättdrucken imperial stout som har lite av oatmeal stout’ers mjuka fyllighet men ändå inte fullt ut. Även fast det inte blir riktigt alkoholstarkt tryck i smaken så får man inte glömma att den är på 10,4% vilket såklart hjälper till att lyfta smakerna och ge lite hetta.

Betyg? – Bättre (-). Mjuk och lättdrucken med havrepuffar, massa fyllig choklad och espresso. Kanske lite för opersonlig i längden, men oerhört god – särskilt för att vara så lätt. Det här är en kraftig imperial stout för både de som gillar enklare stouts till de som vill ha lite kraftigare ditos.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Left Hand Imperial Stout – Den perfekta ingångs-imperial stouten?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] som jag rekomenderar för de som mer och mer börjar ramla in på starkare och mer smakrika öl, Left Hand Imperial Stout. Inkörsportar behöver vi alla och även många vana öldrickare kan ha vissa öltyper de inte alls […]


Leave a Reply