Categorized | Ölrecensioner

Ingångs-IPA’s då? – Thomas Creek Class Five IPA?

Igår skrev vi inte bara om Systembolagets vår- och marssläpp utan också om en imperial stout som jag rekomenderar för de som mer och mer börjar ramla in på starkare och mer smakrika öl, Left Hand Imperial Stout. Inkörsportar behöver vi alla och även många vana öldrickare kan ha vissa öltyper de inte alls gillar eller ens dricker. Sedan behöver inte lite snällare öl vara lösningen som mellansteg utan i många fall ska man gå all in kan jag tycka då risken annars finns att man tycker inkörsölen är lite trist varpå man tror att alla öl i en viss stil är så. För mig var det så med framförallt barley wines men även IPA. Men allting är oerhört personligt och måste självklart provas fram i ens egen takt och det brukar lösa sig allteftersom man provar fler och fler öl.

Just med IPA tycker jag det kan vara extra värt att gå ett steg längre än att finna en lätt väg för att komma in i humleträsket, för risken är att man annars fastnar bland alla dussin IPA’s. På de svenska krogarna idag är det idag inte alltför ovanligt att finna en humle brygd, frågan är bara hur representativ och bra den faktiskt är.

Som i dagens fall. Thomas Creek Brewery från South Carolina har döpt sin IPA till “Class Five IPA” och förutom 2 row pale-, carapils-, caramel 20- och caramel 60-malt så har mna i Cascade, Centennial och Fuggles i humleväg – så det låter ju både karamellmaltigt och lagom humlekomplext. Nu ställer vi oss frågan om den är en bra ingångs-IPA?

 

Mer Thomas Creek:

Oväntade öl: Thomas Creek Up The Creek Extreme IPA, SKA Brewing ESB, Ballast Point Calico

 

Thomas Creek Class Five IPA

Utseende: Mörkt gyllene bärnstensfärgad vätska med gräddigt skum med minimala bubblor.
Doft: Söt doft av citrus, rätt crisp arom som samtidigt har en fin fruktighet. Humlekottar och beskt men ändå väldigt mild och fruktig med en avslöjande dos karamell.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mineralartad känsla med växande bitterhet (mer bitterhet än smak med andra ord). Torrt bitter och mineralartat sprudlande känsla med mycket grape och lätt smak av kola mot slutet. Lite enkel smak som inte är obalanserad men jag tycker man kunde ha haft i mer fruktig humle.

Betyg? – Bra (+). Bra balans mellan sötma och bitterhet, kola, karamell och humle. Mild men ändå speciell på ett likartade sätt som deras Extreme IPA. På 5,5% är den inte heller någon värsting och frågan är om det här är en bra ingångs IPA eller om den är lite för lätt. Med alkoholhalten och smakbalansen i minne skulle jag kalla den en humlad amber ale med lite mer karaktär av malt. Så svaret på frågan jag ställde för bli mnjae – ett tvekande men likväl inte negativt svar. Så prova den och prova även Extreme IPA’n från dem för jämföra vilken ni föredrar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply