Categorized | Ölrecensioner

Brinnande humlegranat? Mikkeller Hop Burn High

Under vår intervju med Mikkel under Stockholm Beer and Whisky Festival nu i höstas framkom lite av hans planer för framtiden. En, eller snarare två, av de ölen som skulle komma var en rejält humlad IPA i två olika versioner där skillnaden är att de är  över- respektive underjästa. Då dessa dubbel-IPA’s är på 10% och har en brinnande ananas som del av etiketten så är det ju mer än rimligt att man förväntar sig en humleexplosion utan dess like. Efter att tidigare i veckan ha provat Mikkeller 19 så börjar Mikkeller och humlegranater kännas lite vardagligt, så fram med en bit gruyere och ned med glaset i flaskan så kör vi.

Påminner igen om att prova era IPAs med diverse tilltugg, det kan vara allt från gruyere eller annan lite gräddigt fet ost till youghurtgodis eller liknande. Men prova er fram för att hitta era egna tilltugg som lyfter er upplevelse med ölet.

 

Mikkeller Hop Burn High

Utseende: Disig lätt gyllene orangefärgad vätska med cremefrägat skum som lämnar ordentliga rester längsmed glakanten.
Doft: Ordentligt med grape och citrus med nästan medecinsk fruktkaramell och en arme av vässade humlekottar. “hop burn”, ja för brännande humlekick i doften. Men mer än humlekotte så är det beska fruktskal och mogen apelsin, persika och annat gott som sprider sig i näsan.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken är liksom doften – pang på och all in. Men det är inte tjock, klibbigt eller tung beska utan en grape och fruktfokuserad smak med mycket citrusskal. Först tyckte jag den var lite för påträngande, för trots lite karamellmaltsgrund så är det humlebesläktade smaker för hela slanthögen. Lagom oljig humlekåda för sältan sitter djupt in och gör inte att de 10%’en klänger sig fast i munnen. Påminner delvis om Pliny the Elder, vissa drag åtminstone med en massa smak som ändå har balans, och jag sitter lika glatt och smuttar på även denna.

Betyg? – Bättre(+). Nästan ett litet plus men jag tycker den är väldigt all in. Eller fan, den får ett plus. För jag tycker den lyckas hålla en magnifik balans (säger ett hop head) för att vara både 10% och såpass fylld med arom och smak. Det är fruktigt utan att bli enformigt, beskt utan att bråka och har en sälta och oljighet utan att bli tung. Grape och citrusfräsch och ja, det här är en av de där smuttar-DIPA’s jag gillar att finna. MEN, för de som inte är lika humlefrälsta så skulle jag sätta ett lägre betyg då den här IPA’n är väldigt explosiv på många sätt och nog av många kommer uppfattas som både obalanserad och för besk.

Tog lite av min gruyere till och tror nog man behöver en extralagrad gruyere för att den (ölet) ska göra sig bäst, nu tog ölet över och osten tog över efteråt även fast de goda ostkakesmakerna var där.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Brinnande humlegranat? Mikkeller Hop Burn High”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply