Categorized | MankerBeer Talk

Nu är det helg, då blir det ölprovning

Ikväll vankas en sådan där extra trevlig kväll. Välförtjänt efter en veckas hårt arbete med få pauser för öl, ölskriverier och ja, liv. Tillsammans med M2 och lite goda vänner kommer vi bjuda in till ölprovning med öl som nått både berättigade framgånger och delvis lite hype. Three Floyds är mästare på att brygga storslagna öl och deras Dark Lord (2009) är en av de där ölen som det “pratas om” nästan mer än vad det dricks utav den. För oss blir det vårt första möte med denna beryktade imperial stout och vi är självklart väldigt spända på det. Blir spännande att se om den är berättigad två platser bland Rate Beer’s topp-5 imperial stouts.

Nästan mer spänd är vi på våra vänner på Sea-Goat och Omnipollo och deras samarbets-IPA. Det enda vi vet är hur Henok själv beskriver den:

Omnipollo/Sea-Goat Brewing – vår bastardiserade Ale från planeten Mars.

I gränslandet mellan en American Strong, en Brown och en dubbel IPA gömmer sig en myllrande humleskog bakom denna till synes väluppfostrade varelse.

Vid ölprovningar, seriösa som något mer spontana i goda vänners lag tycker vi det är roligt med kontraster (eller andra typer av teman) och med en fullmatad imperial stout och en galen DIPA så behöver kanske något mer lättdrucket att bryta av med, men som ändå är värdigt en trevlig kväll. Därför öppnar vi också Früh Kölsch, kanske redan till M2s än så länge hemliga måltid. Den släpps ju på Systembolaget nu nästa vecka så det är banne mig på tiden att åter stifta bekantskap med “Das Kölsch”.

Men ingen kväll är fulländad utan lite speed. Därför bjuder vi in vår gamla vän Speedway Stout från Alesmith. Ännu en av de bästa imperial stouts jag har druckit och en len vacker njutning om den fått spendera lite ensamtid i källaren. Alesmiths trevliga Grand Cru, som M2 satt sitt “rekommenderar”-sigill på kommer nu vid 1a mars och ja, Alesmith har en galet bra lägstanivå. Sånt gillar vi.

Ja. Då har vi skrivit av oss lite om vad VI ska göra. Men vad ska ni göra, ska ni ha en ölprovning i helgen och i så fall – hur ser den ut, vad för öl är med, har ni något tema, några tilltugg etc? Berätta gärna hur ni ordnar era ölprovningar, intryck och andras erfarenheter är ju mer än värdefulla.

 

Skål och trevlig helg!
/
Manker och M2

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

9 Responses to “Nu är det helg, då blir det ölprovning”

 1. Nasty Nate says:

  Jag och min kompis ska göra vårt andra försök på extraktbryg ikväll, det vankas IPA på Muntons ljusa spraytorkade extrakt humlat med Nelson Sauvin och Southern Cross!
  Tänkte kombinera detta med provsmakning av Northern Hemisphere, Flying Dog Simcoe DIPA, vår förra hembrygd (APA med citra+cascade, blev dock för stark så kategoriseras nog som IPA den med) och diverse andra godsaker. Trevlig helg!

 2. M2 says:

  Halloj Nate!

  Vi har snakat en del hembrygder på senare tid som verkligen imponerat, men samtliga brygda med pellets.
  Jag har lite planer för humleextrakt, men jag vet faktiskt inte vart man hittar det bästa – kan du hjälpa mig?

  Magnus

 3. Balder says:

  Humleextrakt är fusk! Slut, frågor, försent?

 4. Christian says:

  Varför inte göra extraktet själv? Det är gissningsvis den enklaste vägen om man vill tillsätta extra beska alternativt smak/arom. 🙂

  Precis som man kokar humlen i bryggprocessen kan man utvinna valda humleegenskaper genom att behandla den på liknande sätt. Jag antar att man kan göra ett jädrigt beskt extrakt om man bara kokar en massa humle i vatten, medan man antagligen får ut större smak och arom om man blötlägger humlen i ljummet eller kallt vatten!

  Jag har inte provat det själv, men logiken från bryggprocessen är ju densamma, hur man än väljer att behandla humlen. 😉

 5. Tobias SG says:

  Hoppas det smakar!

 6. Nasty Nate says:

  Vi körde med med 300 gram humlekottar i ett vörtkok på typ 12 liter. Hörde jag humlegröt? Det var lite drygt att sila bort dom på vägen till jästunnan men hoppas på gott smakresultat! Nu på fredag ska den över till tunna #2 och torrhumlas med 100g nelson och 50g citra

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply