Categorized | Ölrecensioner

På väg till Göteborg – Mohawk Respirator Doublebock

Såhär på väg ned till Göteborg, dit vi enbart åker för att köa i en ny stad inför dagens släpp på Systembolaget (del 1 och 2), så är det ju inte mer än lämpligt att skriva om ett öl framtaget av en äkta Göteborgare.  Ölet blev den andra av vårens Mohawköl som tagits fram och släpps enbart för krog, Respirator Doublebock (om ni glömt så var ju Oat IPA den första). En traditionell tysk bocköl utan krusiduller. Med Munich-, Pilsner-, Caramunich- och Chokladmalt så har den en ordentlig grund och med 7.9% så borde det sammantaget vara en påtaglig maltsmak utan att för den delen bli söt.

 

Mohawk Respirator Doublebock

 

Utseende: Mörk kopparfärgad vätska med röda toner under ett poröst skum med minimala till små bubblor och en gräddigare topp.
Doft: Min första tanke drar åt brittisk strong ale med den rena aromen av malt och fruktig malt med lagom sötma. Viss torr bitter kola och rök anas också men doften jag vill hålla fast vid är den angenäma doften av frukt som brukar återfinnas i många bocköl. För mig som inte gillar en arom med för tydlig alkohol och maltsötma så tycker jag att Respiratorns renhet är välkommen.
Smak: Medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Kroppen är lättare än förväntat. Smaken har en askig bränd ton med bitter eftersmak. Kola, lite äpplen och ren malt framträder tydligare ju längre du håller kvar vätskan i munnen (som med annat, håll kvar ölet i munnen lika länge som det är %). Hade nog trott att den skulle vara lite kladdigare med sötman och inte ha lika ren smak och bitterhet. Även alkoholen trodde jag skulle vara tydligare, som det är nu vet jag inte om jag skulle kalla det en typisk dubbelbock? Dock är renheten i smaken dess stora plus och något som gör att den får en stor drickbarhet.

Betyg? – Bra. Känns av fler anledning som en brittisk strong ale eller imperial bitter – om än med än mindre humle än de båda (ölet har dock en IBU på 36). Smaken är oerhört ren och jag tror att den skulle passa väl till mat dels för att den har mycket i sig som nog kan ge mer komplexitet i samband med andra intryck. Jag tror också att det är en öl som kan uppskattas av många som kanske inte skulle dricka den här typen av öl annars, lätt att ta till sig – vilket även stämmer bra in på mig själv.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “På väg till Göteborg – Mohawk Respirator Doublebock”

  1. eriked says:

    Jag ser framemot resterande delar i M1&M2’s episka köresa

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply