Categorized | Ölrecensioner

Fredag den 13e, festival eller olycka? – De Molen Festival Smoked Black IPA

Fredag den 13’e – antingen kan man stänga in sig och oroa sig för att olyckor och andra hemskheter inträffar, eller så firar vi att det är helg. Hur firar man det? Jo, med god öl och gott sällskap så klart. Ikväll ska jag först äta en god middag på Sorbon för att sedan avnjuta en Dogfish Head 120 Minute IPA och andra godsaker från det fina öllnadet i väst.

Men vad är en bra fredagsöl? I mitt tycke beror det på vad man ska göra. Ska man på AW med lite vänner gillar jag en fräsch god pale ale då man lär sitta kvar ett tag, eller så går man all in och tar en bomber med något gott. Det var vad som hände för ett tag sedan då vi tog fram en öl som har blivit en av mina och M2s nya favoriter från ett av våra favoritbryggeier De Molen. Menno har använt mörk malt, stora doser humle och även Bruichladdichrökmalt för att få till en komplexitet hos den mörk malten samtidigt som beskan och humlekaraktären ska vara riktigt stor. Risken är att det blir på tok för obalanserad med både rökmalt, stor beska och mycket humle och vi var lite oroliga, men fungerade det? Ja, det gjorde det verkligen.

Trevlig helg på er öldrickande vänner, hoppas ni har fyllt kylen med gott inför helgen och att vi åter får se lite sol runtom i landet!

 

De Molen Festival Smoked Black IPA

 

Utseende: Svartbrun mörk vätska med ljusbrunt något poröst skum med minimala till små bubblor.
Doft: Mysig rökmalt som ger både sälta och sötma vilket blir riktigt fint med aningar av charkuterier och mörka humledofter.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rökmalten ger fina smaker av söt bränd torv och rök som går ihop utmärkt med fruktigheten från chinook och amarillohumlen. Fräsch humle och inte den oljiga brända typen utan för den biten står rökmalten. Tjärv och torr men samtidigt fruktig och söt och ölet bara slinker ned och lämnar en lätt bitterhet kvar i munnen och eftersmaker av fruktig choklad och bränd torv. Personligen tycker jag inte att den är för rökig utan sättet allting möts håller högsta klass.

Betyg? – Bäst. Det här är numera en av mina favoriter från De Molen. Menno har gjort en utomordentlig mörk IPA som har all fruktighet från humlen som man kan önska men med en mörk fyllig kropp som lyfts av rökmalten varpå sötma, sälta och beska samsas på bästa sätt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

7 Responses to “Fredag den 13e, festival eller olycka? – De Molen Festival Smoked Black IPA”

 1. Leif-Barbro says:

  Var får man tag på denna öl? Den låter ljuvlig.

  • manker says:

   Tyvärr inte i Sverige för närvarande, tror det var en special till någon festival Menno skulle till. Men finns i lite butiker i Amsterdam, där M2 plockat upp denna.

 2. Martin says:

  Fantastiskt öl!
  Är en stor fan av De Molen i största allmänhet.
  Vet du om något från dom tänker dyka upp på Bolaget?

  Hälsningar Martin

  • manker says:

   Tyvärr inte denna, vad jag vet. förhoppningsvis kanske Brill kommer få in lite mer specialsaker från De Molen framöver. kanske kan finnas på någon Monks-restaurang i Stockholm om man har tur.

 3. Har själv precis börjat “upptäcka” de Molen, 4 flaskor Amarillo DIPA och lika många Rasputin Imperial Stout, de sistnämnda fick jag i onsdags och testkörde en flaska igår. Den var inte fullt lika häftig som jag mindes/hoppades!
  Vad gäller denna så är jag ju generellt ganska skepisk till “rökiga” öl, men den låter ju spännande……

  • manker says:

   Amarillon har blivit väldigt bra på sistone och är en mumsig IPA, innan (innan nya bryggeriet) var den lite varierande och råare – fortfarande grym.

   rasputin idag smakar kola och är halvmörk och långt ifrån hur den var en gång i tiden då den var kolsvart och himmelskt fin. tyvärr.

   Därför jag föredrar de lite äldre De Molen-ölen om jag vill ha lite “tuffare” öl. även fast Bed & Breakfast, Vuur & Vlam etc är riktigt bra från det nya

 4. Robert H says:

  Ja smaken är som baken, Bed & Breakfast är bland de största ölbesvikelserna jag haft, var knappt drickbar. I övrigt är De Molen riktigt kanon, och jag personligen gillar framförallt Menno’s stoutar & Ipa’s.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply