Categorized | Ölrecensioner

En storlek extra att växa i – Clown Shoes Hoppy Feet 1,5

Ett av de hetaste bryggerierna i New York förra hösten var Clown Shoes Beer. Gregg Berman kom på namnet och iden som ett förslag till en tävling som hölls på Beer Advocate, men där det inte gick tillräckligt bra. Men varför sluta där tänkte han och börja klura på att göra en omgång öl i namnet Clown Shoes Beer – ölet blev riktigt bra, alla blev nöjda och nu något år senare nog och nu gör man runt 15 olika öl hos Ipswich Brewery i hemstaden Ipswhich i Massachusetts.

Ett av bryggeriets öl, och som både jag och M2 tyckte väldigt mycket om var dras Hoppy Feet, en Black IPA med drösvis med Amarillo- och Columbushumle där smaker av grape och tallbarr möter choklad och kaffe på ett riktigt fint sätt. Men varför stanna där? Varför inte göra allting lite större? Därför bryggde man också Hoppy Feet 1.5, där man tog receptet och tog allting gånger 1.5 vilket ger en ännu mörkare maltbas och mer tryck i beskan. Sedan kanske det är lite mesigt att torrhumla den en halv gång extra så istället för att torrhumla den en gång så körde man på med två omgångar med Columbus, Cascade och Amarillo.

Ölet börjar dyka upp lite här och var men finns för närvarande bara i Köpenhamn och kanske på någon enstaka krog i Sverige. Men jag hoppas att deras öl ska dyka upp i Sverige framöver (*host host* Brill, fixa… *host host*)

 

Clown Shoes Hoppy Feet 1,5

 

Utseende: Vätskan är inte alltför lustig utan har en mörkbrun färg som kläds utav ett smutsbrunt skum.
Doft: För att vara “mer av allt” så är den väldigt mild till aromen. Gräs och en begränsad ton av “bränt” där jag plocka ut aningar om Sorachi (citrus och lite dillstuk), något som dock inte är logiskt då ingen Sorachi ska ha använts. En gömd fruktighet med lite klibbiga bär ger en råare putt till de lätta dofterna av kaffe och mörk choklad.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Precis som doften så är balans ledande över “mer” vilket gör ölet bättre än sin lättare lillebror, men kanske också lite tråkigare. Småfruktigt mörkt rågbröd med bränt gräs, eldade humlekottar och rostat kaffe.

Betyg? – Bra+/Bättre-. Riktigt lättdrucken mörk IPA som i min bok lägger sig i spannet “brun ipa” på grund utav avsaknaden av den allra värsta oljeklibbiga beskan och de allra mörkaste tonerna. Inte mig emot då jag föredrar ölen mer åt det här hållet.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “En storlek extra att växa i – Clown Shoes Hoppy Feet 1,5”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] bra och det är alltid lika kul att kunna lyfta fram dessa. Clown Shoes, ett bryggeri som jag har skrivit lite kort om i samband med deras välkomponerade mörka IPA Hoppy Feet 1.5, framstår mer och mer som ett […]

  2. […] har tidigare skrivit om Clown Shoes och hur de egentligen dök upp på ölradarn av en slump samt om deras […]


Leave a Reply