Categorized | Ölrecensioner

En annan sida av IPA-vågen – Clown Shoes Tramp Stamp

När trenden med IPAs (India Pale Ale) blomstrade som mest var det allt fler bryggerier som började kika steget längre och se hur man skulle kunna förlänga vågen genom att bygga vidare på en enligt försäljningssiffrorna och konsumenterna uppskattad ölstil. Att ha i belgisk jäst (Belgian Style IPA), vildjäststammar (Farmhouse IPA), extrema mängder humle (Triple IPA)  eller mörk malt (Black IPA/Cascadian Dark Ale) var inga nya påfund utan mycket hade redan gjorts tidigare och enligt mig med bättre utförande. Nyfikenhet har alltid vara en drivande faktor bakom inovation och  ofta var det någons smågalna ide som gjorde att man provade på att göra en IPA med blåbär samtidigt som man lagrade den på ekfat (påhittat exempel…). Tyvärr blev det likt mycket annat troll i ölvärlden och många började använda belgiska jäststammar “bara för att” istället för att förstå varför de gjorde det eller med en djupare vetskap om hur man gjorde det. Därav kritiken många amerikanska bryggerier har fått för deras veteöl eller varför vissa hävdar att holländare och belgare har svårt att göra riktigt maffiga IPAs.

Men det finns de som sticker ut, de som lyckas hitta kärnan i en av dessa IPA-stilar och som gör det riktigt bra och det är alltid lika kul att kunna lyfta fram dessa. Clown Shoes, ett bryggeri som jag har skrivit lite kort om i samband med deras välkomponerade mörka IPA Hoppy Feet 1.5, framstår mer och mer som ett riktigt stabilt bryggeri och det är verkligen kul att se att de lyckas lika bra med Belgian Style IPA’s som mörka IPAs – liksom “vanliga” ölstilar som Belgian Ale, IPA och Pilsner.

Jag beställde hem ett par öl över internet och passade då på att plocka på mig lite från Clown Shoes och bland annat då deras Belgian Style IPA Tramp Stamp. En IPA som visserligen använder en kanadensiskt ättnad belgisk jäststam från Unibroue och som har humlats friskt med Columbus, Amarillo och Centennial vilket bådar gott med en blandning av både fruktiga humletoner, humle med hög alfasyra och råare kryddiga humle.

 

Clown Shoes Tramp Stamp

 

Utseende: Ett disigt, krämigt persikofärgat öl med ett vitt kompakt gulvitt skum, poröst men ändå med en fin gräddig topp.
Doft: Doften är som om någon har råkat hälla ut en juice på mandarin, apelsin, grape och andra citrusfrukter över en kryddpåse som man låtit torka upp för att sedan dränka igen. Stor, trevlig fruktighet med välbekant doft av grape och färska humlekottar.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Citrus och apelsin dominerar med allt ifrån skal, torkat skal och vita innandömet. Mandariner och en syrlig besk fruktpuree med torr krydda, torkade frukter och torkade blommor som flörtar lite snyggt åt saisonhållet. Fräsch och väldigt smakrik med den perfekta balansen.

Betyg? – Bättre. Det här är “mumsish” och en riktigt välbalanserad “belgo-IPA” där Amarillohumlen är det som ger den sista lilla fruktiga touchen vilket får mig att ge mig helt för den. Columbus är råare och ger en bra beska och tynger ner ölet på ett förtjänstfullt sätt vilket gör att den står emot maten, i detta fallet grönsaker frästa i vitt vin och buljong med risnudlar. Skriver som sist – hoppas att vi får se Clown Shoes i Sverige någon gång, de börjar bli mer frekventa i Danmark vilket brukar båda gott – så håll tummarna.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “En annan sida av IPA-vågen – Clown Shoes Tramp Stamp”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] dök upp på ölradarn av en slump samt om deras mörka IPA Hoppy Feet 1.5 och den belgiska IPAn Tramp Stamp. Om vi fortsätter på spåret från den senare av de två och denna Muffin Top så finner vi […]


Leave a Reply