Categorized | Ölrecensioner

Smygpremiär av ett husöl av toppklass – Oceanbryggeriet Vit 2012

När jag under förra veckans jobbvisit i Göteborg tog och besökte Oceanbryggeriet hade de relativt nyligen buteljerat Vit 2012 (mer om den sneak peak’en här). Efter det trevliga besöket där vi tog en öl i solen och pratade lite om vad som skett och ska ske så skrev jag enbart ihop den kortare notis jag länkar till ovan, men då det här är en öl jag verkligen vill lyfta fram så tänkte jag att det passar sig med en fullständig recension.

Som jag tidigare skrev så är Vit 2012 framtagen till de ansedda göteborgsrestaurangerna Björns Bar, Familjen och Kock & Vin där den senare även kommer att ha med ölet på sin avsmakningsmeny. Ölet, som har premiär imorgon, kommer också att finnas på några få fat på Ölrepubliken och “ett till ställe”. Ölet är en witbier på 5% som drar åt det belgiska hållet och har kryddats med bland annat kardemumma, citron- och apelsinskal samt krusbär. Bryggare Bing berättade att han har låtit ölet jäsa ut ordentligt för att få en lite torrare finish på ölet vilket nog kan fungera fint med syran i bären och från jästen.

 

Oceanbryggeriet Vit 2012

 

Utseende: En lite mattare grågul vätska, rätt så typisk för witbiers med ett stort fint vitt skum. Det ser verkligen läskande ut.
Doft: Det är en väldigt elegant arom, ren enligt Oceanbryggeriets andra öl, men med en elegans och doftvariation med en tydlig kryddning och fina inslag av krusbären. De senare är inte tänkte att ta en alltför stor plats utan ger lite vinös syra som går fint med den strama torrheten och kryddorna.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Kroppen sitter som den skall, lagom smal för att bli föredömligt lättdrucken samtidigt som den tar plats för att kunna stå upp bra tillsammans med maten den är tänkt att paras med. Det var ett bra drag att göra ölet lite torrare vilket fungerar perfekt med smaken från krusbären samtidigt som en måttlig kryddning ger lite komplexitet. Frisk och fräsch.

Betyg? – Bättre (+). Som jag tidigare skrev så är det här inte bara en av Oceanbryggeriets bästa öl utan även bland de fem bästa sommarölen i år. Ölet är både klockrent lättdrucken som du tack vare de 5%’en kan dricka fler av samtidigt som dess smaker och dofter är tydliga utan att behöva vara alltför markanta. Tillsammans med syran och den fräscha tonen från krusbären får den en elegans som jag tror kommer att passa väl på de restauranger den kommer att serveras på. Det här var ett öl helt i min smak och jag ser fram emot att åka ned till Göteborg och kunna prova det på plats tillsammans med lite fräscha sommarrätter.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply