Categorized | Ölrecensioner

Hela Djungelboken i en öl? – Thornbridge Kipling

De som följer oss på Facebook såg häromdagen att jag provade ett gäng nya brittiska craft beers från bland annat Thornbridge, Moor, Summer Wine och Redchurch. Bryggerier som likt The Kernel, Magic Rock och andra går i fronten för den brittiska ölrevolutionen som likt borde i USA nu börjar ta mer och mer plats. Även fast vi har en förkärlek till amerikansk öl och USA i allmänhet så är det svårt att blunda eller inte lägga in betydelsen av utvecklingen som sker i andra länder. Allting hänger ihop och det börjar idag bli svårare och svårare att kunna ursprungssätta många öl i takt med att bryggare interagerar mer och mer. I Spanien och Italien bryggs det mer och mer och på samma sätt som det är orättvist att påstå att amerikansk öl är detsamma som Coors Light eller en Bud så börjar brittisk öl att komma ifrån sina gamla “pubbitters” och ta nya tag genom nya hungriga bryggare.

Thornbrigde hade två öl på Systembolaget tidigare i år, den mörka IPA’n Raven och traditional ale’en Bracia som båda togs emot rätt väl och som jag personligen tyckte var riktigt bra. Nu kommer även ett par andra öl från bryggeriet som förhoppningsvis också snart dyker upp på beställningssortimentet. Vill man prova dem redan nu så finns de på både fat och flaska på diverse krogar runtom i landet.

Kipling är bryggeriets South Pacific Ale och har humlats med den Nya Zeeländska humlesorten Nelson Sauvin som har en väldigt karaktäristisk arom och smak. Bryggeriet menar själva att man var först i England med att använda humlesorten och oavsett sanningen eller innebörden av det så är den med sina 5.2% alkohol lovande som lättdrucken smakrik pale ale.

 

Thornbridge Kipling

 

Utseende: Klar, något urvattnad ljusgul vätska med smutsigt vitt skum som lägger sig som ett poröst lock på ölet.
Doft: Citrus och ljus malt ger en bas som Nelson Sauvinhumlen får dansa fritt på vilket ger aromer av kiwi, passionsfrukt, ananas och grape och en känsla av att du traskar omkring i söderhavet.
Smak: Medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Kroppen är lätt och inte alltför fyllig, men med dess alkoholstyrka på 5,2% så hjälper kroppen till att sälja in sig som en oerhört läskande sessionöl. Det finns en sötma i basen där kiwi, passionsfrukt, ananas och persika ligger längre bak. En tydlig grapetouch bryter av fräshören och ger en tydligare beska till ölet. Frisk och fräsch nog för att jag ska få dåligt samvete av att inte ha duschat innan jag öppnade den. Beskan är perfekt och känns samstämd med styrkan i smakerna och dör ut i en behaglig efterbeska av  citrus, kiwi och tropik.

 

Betyg? – Bättre(+). Sätt den här på fat och den kommer ryka fort som attan. Så lätt men så smakrik och sättet beskan passar in på smaken och kroppen är perfekt. Det lilla pluset kanske är lite väl givmilt men det här är just vad jag har letat efter – lägre alkohol, smakrik och smakstark med en beska som ändå ska vara mild. Det är inga bismaker av att man behöver gå högre i alkoholhalten utan den är enbart vänlig. Hoppas den dyker upp på Systembolaget! Jag drack den här till min hemmagjorda The Rover-entrecotburgare (recept kommer framöver) och ölet passade in superbt med det saftiga medium rare-köttet.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Hela Djungelboken i en öl? – Thornbridge Kipling”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] eller liknande som föreslås nedan utan höll det simple med den stuvade majsen, jag tog även Thornbridge Kipling som öl vilket fungerade riktigt bra. The Rover och Sorbon i Bromma håller jag som de två […]

  2. […] Thornbridge: Hela Djungelboken i en öl? – Thornbridge Kipling Thornbridge Raven, värd alla lovord? Allmänt om ingenting och Epic / Thornbridge Vintage […]


Leave a Reply