Categorized | Ölrecensioner

En sista semesteröl – Eskilstuna Stenkvista Stout

Nu är semestern slut och imorgon är det åter att åka iväg till jobbet, vilket också gör att vi kan fokusera på än mer intressanta saker till er läsare. Förutom vår Omnipuzzletävling som avgjordes häromdagen och Brooklyn Brewkittävlingen som börjar på måndag så har vi en massa intressanta reportage, intervjuer och annat planerat. Men än har vi en semesterdag kvar och därför kör vi vidare med än en öl.

Mosebacke i Stockholm återfinns “Ölkiosken“, en liten korvkioskstor hydda där man kan köpa förstaklassiga öl för väldigt rimliga priser. Ett utmärkt tillfälle för många att få prova “lite bättre” öl.

När jag var där senast så passade jag på att prova mig igenom lite svensk öl och valet föll bland annat på Eskilstuna Ölkulturs Stenkvist Stout. Ölet är en irish dry stout (tänk Guiness) på 4.5%. Ölen är ofta torra med mycket rostad malt, bittert kaffe och choklad. I Eskilstunas tolkning har man använt pilsnermalt, rostat korn och chokladmalt medan Pacific Gem står för den rikliga humlingen. Av erfarenhet tycker jag att Eskilstunas öl kan variera lite i kvalitet, inte vad rör recept eller ölen som alltid levererar väl; men ibland kan felsmaker, jäst och annat tyvärr dyka in och ta över.

Eskilstuna Stenkvista Stout

 

Utseende: Kolsvart rätt lätt vätska med litet mörkbrunt skum.
Doft: Rätt tydlig doft av bakjäst vilket överskuggar den annars så fina doften av bär, mörk malt och en passande fruktighet. Askad rökig choklad med lovande torr bitterhet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Tyvärr återfinns smaken av jäst även i smaken; något min “meddrickare” dock inte tycker är lika störande som jag. Torr mörk rostad malt med en riktigt fin eftersmak med frukter, ljus och mörk choklad och en lagom besk finish. Finner även spår av rök och

Betyg? – Bra. Tyvärr drar jästkaraktären ned helhetsbetyget, vilket är synd då det här är så lättrucket och i övrigt smakrikt att man bara vill dricka mer och mer av den. Får de bara ordning på kvaliten på Stenkvista så är det helt klart en öl jag gärna dricker igen. Fick ett bättre omdöme av de jag delade ölet med som bara tyckte att den var god.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “En sista semesteröl – Eskilstuna Stenkvista Stout”

  1. Lucas says:

    Undviker du bottensatsen borde den inte vara jästig om inte någon skakat om den. Drack den för en vecka sen, ingen jästtendens alls.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply