Analys inför Systembolagets släpp 1’a oktober: Fasta nyheter + T5-T7

Bolagssläpp igen denna måndag, den 1a oktober och som lite extra bonus är det också premiär för de fasta nyheterna, det vill säga öl som kommer att fortsätta finnas nu på Systembolaget. Bland de fasta nyheterna finns ett par riktiga guldkorn, några nya bra öl och annars åter rätt menlösa lageröl.

Därför går vi nedan igenom T5-T7-ölen något mer medan vi lägger mindre fokus på det fasta sortimentet, vilket vi dock börjar med. För där hittar vi så till slut Modus Hoperandi som kommer om burkar på 35.5 cl för mer än rimliga 22,90 per burk. En mästerligt bra IPA som verkar ha blivit vad Punk IPA en gång var, nästintill huslig. Likaså är jag glad att vi nu återfinner en bra stout från USA som reguljär bekantskap och då är Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout för bara 19,90 kr burken ett kap. Behändigda burkar båda två och verkligen två öl jag ska ha minst ett sexpack av hemma under året. Andra bra öl är Sigtuna East Coast Pale Ale som jag blev glatt överraskad av då det är en frisk humlad pale ale som smakar just så som jag vill att ha en lagom pale ale på festen eller till tisdagmiddagen. Sigtunas Unfiltered Lager var jag och M2 lite delade om då jag tyckte att den följer de andra ofiltrerade lagers vi har sett under året i stil och smak medan M2 tyckte att den var rätt platt. Utöver dessa tycker jag kanske inte att det är så mycket att hurra för – Aguila, ursprunget från Colombia till trots är visserligen rätt billig men inget annat än en tunn lager, likaså Sofiero, Carling Lager och Steinlager Pure – alla rätt trista. Rent ut sagt dålig tyckte vi att Backyard Brewings The Lawn Mower var, tyvärr men som vanligt är det lätt att lova mycket, ha en tilltalande pr men sedan ha en rätt begränsad produkt. Gillardy däreot tysk öl så tycker visserligen jag personligen att Störtebeker Schwarz-bier påminner om andra öl från bryggeriet, inte dåliga på något sätt men inte i min sak och här får man en helt okey schwarz för dryga 15 kronor.

 

Äntligen får vi flytta oss till de mer spännande släppen och som vanligt är det både T5 (fler butiker) och T6/T7 (färre butiker och webdepå) som gäller. Om vi börjar där vi slutar med tysk öl så har vi ett mixpack, Bayeriches Bier med 6 olika öl för 99 kronor vilket är prisvärt och där det fanns lite öl av olika kvalitet. Vi hittar även flera bra svenska öl såsom årets jubileumsöl från Nils Oscar som i vanlig anda är en saison, Oppigårds hypertrevliga SMÖF Lager inför den lilla festivalen norröver, Grebbestads nya Ostronporter, Sigtunas nya scotch ale Equilibrium och den för Ölands Skördefestival framtagna Södvik Säsong från Ängö. Samtliga öl höll en väldigt bra nivå vilket ni kommer att se nedan och det är kul att se att vi får lite andra typer av öl såhär mot hösten än bara “vanliga” lagers och american pale ales.

Från USA kommer SKA Nefariours Ten Pin Imperial Porter som är en gammal bekant för vissa av oss och som mottogs rätt väl sist. Vi får även prova på två stycken nya öl från Samuel Adams – dels Tasman Red Ale en väl torrhumlad IPA samt den baltiska IPA’n Dark Depths Baltic IPA. För de flesta ölnördarna är det dock Alesmith Speedway Stout som står högt på listan då det är en underbart bra imperial stouts som lagras utsökt med tiden. Likaså är det med Drie Fonteinen Oude Gueuze Cuvée Armand & Tomme som är en blend framtagen av Armand från belgiska surölsikonerna Drie Fonteinen och Lost Abbeys Tomme Arthur, en öl alla ni som gillar suröl måste köpa! Likaså är det en stor rekomendationsstämpel på Gueuze Tilquin som även en är en helt superb gueuze som kommer på både småflaska (T5) och storflaska (T7).

Jag ska erkänna att återstående två öl stod rätt långt ned på min lista men överraskade och visade sig vara rätt bra; först Fuller’s Past Masters Old Burton Extra som var en helt okey brittisk barley wine och sedan Stronzo el Diablo. Stronzo har imponerat på mig under SBWF och även denna helt okey när jag provade den på mässan (den var inte med på Systembolagsprovningen), en bra belgisk strong ale utan något som sticker ut alltför mycket, men gillar du belgisk öl så är det värt att prova den då både jag och M2 var glatt överraskade. Stronzon liksom Speedway Stout’en och Södvik Säsong provades inte på provningen på Systembolaget varpå ni får gå på ovan utlåtanden.  Jens Skrubbe från Pressklubben i Stockholm som har varit med och gjort Södvik Säsong var dock väldigt nöjg och annars kan ni kolla in vad de på Rate Beer tycker om den här.

 

Vi tar väl och börjar med T5-ölen då?

Oppigårds SMÖF Lager
En fräsch lättt humlefruktig lager med en rundare framtoning med aprikos, lite ljus malt och en viss beska. Bra eftersmak, tänk om alla lageröl kune vara såhär. (Bättre)

Bayeriches Bier
Reuther Weisbier
Typisk weisbier med lite syrlig citrus och här lite för utspäd blaskighet. Visserligen inslag av godis och aningen krydda, men det för mig inte att göra framåtvolter. SMaken är tunn och porös men med trevlig fruktighet. Saknar kropp. (Bra-)

Oechsner Edelhell
Som en rätt annonym kellerbier med lite nötskal, tunn fruktighet och påhitt av citrus. Inte den bästa av dem. (Ok+)

Schlappe-Seppel Kellerbier
Som den bortglömda tråkiga killen i klassen ingen riktigt minns namnet på. Visst har den lite som sker under ytan med blommig citrus och kola men på tok för platt och har ingenting jag minns eller direkt känner av. (Ok)

Karmeliten Borcardus 1844 Spezialbier
Kolkarameller och en ljus fruktighet vilket påminner om något rökigare “vuxenkolare” med bra balans mellan frukt och karamell. En hygglig sällskapsöl och inget som är fel, en bra dunkel och en av de bättre i packet. (Bra+)

Irlbacher Premium Alt Artlbacher Spezial Dunkel
Lite identitetssökande med mildare dunkeltoner av karamell, inte mkt rökighet, viss bitterhet men en i stort sett helt ospeciell öl. (Ok+)

Müllerbräu Bavariator Dunkler Doppelbock
Här händer det saker i smaken, med en komplexare “julig” känsla man vill mysa sig med på höstens eller vintern. Lite äppeltoner, mörkare karamell, inslag av mandelmassa. Utvecklade smaker och dofter och min favorit i packet! (Bra+)

Fuller’s Past Masters Old Burton Extra
Viss smörig humlebeska med citrus, blommighet och fruktkaka mot malten. Bra efterbeska och inte en tunn platt maltighet som jag ska erkänna att jag förväntade mig. En bra mild brittisk barley wine som nog kommer att gå hem hos många. (Bra)

Grebbestad Ostronporter
Lite krämig choklad, espresso och torrt mörkt trä. Rätt tunn i kroppen vilket dessa öl brukar vara men den är ren och jag tror att den kan göra sig bra med mat. Frågan är om den inte blir för tunn i längden? (Bra)

Nils Oscar Fyra Årstider Höst
Elegant och underbart aromatisk med humle, citrus; ja en saison på sin bästa sida med tydliga tropiska frukter,
sursyrliga frukter och måttligt med krydda. Fruktigare än tiddigare år och nä, skitgod tycker jag. (Bäst)

Gueuze Tilquin
Porös och mysigt med torra humlekottar, torra, sura och syrligt förjävliga på det goda sätt vi som uppskattar den gär typen av öl älskar. Precis som det skall vara. Inte samma elegans som t.ex. 3 Fonteinen men å andra sidan mer fokuserad. (Bättre+)

Sigtuna Brygghus Equilibrium
Torkade frukter och såklart en rejäl maltbas med god kola och choklad, men även frisk med citrus och humlefruktighet och liksom Prince of Darkness först var så är den väldigt mjuk och gottig. . 9.3% så den kommer nog att fortsätta utvecklas bra. (Bra+).

SKA Nefarious Ten Pin
Chokladkrämig med karamell och viss komplexitet när kaffen kommer fram. Fruktigheten från både choklad o kaffe. Ändå inte lika “speciell” som många andra imperial porters. Både torr och sötfruktig vilket jag gillar. (Bra+/bättre-)

 

Samuel Adams Talisman Red IPA
Red ale-bärig karaktär “med brännande” fräscha humlekottar. Först är humlen lite utspädd och underlig men det växer mer och mer på mig och kryddigheten och vad som känns som en rejäl torrhumlingen börjar ta sin plats. Väldigt humlig med kotte, citrus och viss humleolja. (Bra+/Bättre-)

Samuel Adams Dark Depths Baltic Ipa
Mörk malt i en IPA gör den inte till en mörk IPA. Här är det som om man har tagit en IPA och bara slängt i lite mörk malt utan att försöka gå hela vägen mot en mörk IPA. Kaffetoner, rostad mörk torr malt och en bra beska. Inte för mycket på något sätt och det är kul att Samuel Adams något mer vågade (jämför med Lager, East IPA etc)  öl kommer hit. (Bra+).

Drie Fonteinen Oude Geuze Cuvée Armand & Tomme
Toppgueuze. Stallig, stråig, torr, sur, gamla strumpor, hästfilt (smaken alla säger att ölen smakar men som ingen riktigt vet hur den faktikst är), torra gamla lämnade humlekottar – och alldeles underbar. Det här är toppklass och så otroligt välbalanserat. (Bäst)

 

 

2012-10-01, Fasta nyheter, Små partier

Fasta Sortimentet

BAS 1205 Carling Lager Storbritannien 330 11,90
BAS 1222 Sofiero Original Sverige 330 8,90
T1 1206 Steinlager Pure Nya Zeeland 300 12,50
T2 1303 Aguila Colombia 330 11,90
T2 1407 The Lawn Mower Backyard Brew Sverige 330 10,90
T2 1487 Sigtuna Unfiltered Lager Sverige 330 17,90
T2 1539 Modus Hoperandi India Pale Ale USA 355 22,90
T2 1580 Barney Flats Oatmeal Stout USA 355 19,90
T3 1498 Sigtuna East Coast Pale Ale Sverige 330 17,90
T3 1541 Störtebeker Schwarz-bier Tyskland 330 14,90

2012-10-01, Små partier 

 

T5 11649 Nefarious Ten Pin Imperial Porter USA 650 79,30 2.160
T5 11701 Nils Oscar Fyra Årstider Höst Sverige 750 99,00 5.000
T5 11706 Bayriches Bier (Reuther Weisbier, Oechsner Edelhell, Schlappe-Seppel Kellerbier, Karmeliten Borcardus 1844 Spezialbier, Irlbacher Premium Alt Artlbacher Spezial Dunkel, Müllerbräu Bavariator Dunkler Doppelbock) Tyskland 1930 99,00 10.240
T5 11719 Grebbestads Ostron Porter Sverige 500 24,90 12.000
T5 11742 Sigtuna Equilibirum Scottish Strong Ale Sverige 330 35,10 12.000
T5 11772 Oppigårds SMÖF Lager Sverige 330 18,60 30.000
T5 11780 Fuller’s Past Masters Old Burton Extra Storbritannien 500 34,60 10.000
T5 11799 Gueuze Tilquin Belgien 375 54,50 3.060

T6 11695 Södvik Säsong 2012 Sverige 750 89,00 3000
T6 11717 Drie Fonteinen Oude Geuze Cuvée Armand & Tomme Belgien 750 179 708
T6 11732 Samuel Adams Tasman Red IPA USA 650 49,90 1.200
T6 11709 Samuel Adams Dark Depths Baltic IPA USA 48,90 1.200

T7 11723 Alesmith Speedway Stout USA 750 189,00 638
T7 11729 Stronzo El Diablo Danmark 330 49,90 950
T7 11799 Gueuze Tilquin Belgien 750 99 630

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Analys inför Systembolagets släpp 1’a oktober: Fasta nyheter + T5-T7”

  1. Axel says:

    Vad hände med Rodenbach vintage? Var den jag såg fram mest emot i detta släpp ju 🙁

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply