Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 6 – Anchor Our Special Ale 2012

Även denna vinter släpper anrika Anchor Brewing Company sin julöl, Our Special Ale – den 38e i ordningen. Ölet har sedan 2005 varit ungefär detsamma även om bryggeriet själva menar att receptet årligen byts ut, precis som trädet på ölets etikett.  Årets träd, Araucaria heterophylla (Norfolk Island Pine eller Star Pine som det kan kallas) ger associationer till julgranens stjärna och ger lite extra jultema till ölet. Är ni extremt intresserade av träd och dess historia så finner ni bakgrunden till trädet på den här länken. Receptet är som varje år hemligt så det är ingen större vits att sia om vad för ingredienser som använts annat än att man med all sannolikhet har en rätt nogrannt utvald kryddblandning.

Anchor tycker glatt att man kan lagra de här ölen vilket jag faktiskt har gjort med några enstaka flaskor per år. I fjol tog jag också och prova en flaska som var uppemot 7-8 år gammal, en som var 3 år gammal samt fjolårets och ja, de går att lagra rätt bra. De tappar lite av de allra mest påträngande kryddorna och den syra de ibland kan ha och vissa av de mentholsmaker vissa av de senaste årens öl har haft hade också mildrats lite. Vilket nog behövs då dessa öl inte är för alla, de är väldigt speciella med allt från diskvatten till sura bär och mentholtuggummin och kryddpåsar – vilket kan vara lika spännande som det kan slå bakut beroende på vem som dricker det. Ska man servera något julig till den skulle jag nog ta någonting som kan gå emot alla kryddorna, typ rejäla cokladkolor, fudge och liknande.

 

Anchor Our Special Ale 2012

 

Utseende: Väldigt mörkt rödgyllene mot brun vätska med kladdigt skum med gräddig topp som medan det dör ned till ett lågt lock lämar enstaka lämningar på glaskanterna.
Doft: Mellanrostad malt med parfymerad och kryddig choklad. Det här är en kryddig öl – det vet man på förhand och av erfarenhet. Små slängar av något damparfymliknande lakrits samt nejlika, ett kardemummafrö, karamellstång, kanske lite enbär och russin eller plommon. Ju varmare ölet blir, ju mer framträdande kryddor får du och jag föredrar att ha den lite mittemellan – tillräckligt för att sötman och kryddorna går ihop, men inte så att det blir överväldigande.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken är likt doften ett potpurri av allehanda kryddor från alla dess familjer – nejlika är mest framträdande med lite av sötman och karaktären från bakomliggande enbär. Bitvis glöggkryddor och en tunn kropp men stundtals rätt söt med lite kladdiga kryddor. Rönnbär, enbär och en sötsyrlig karamellton där jag även kan tycka att de smått svåridentifierade kryddorna påminner om gammalt snittsblomsvatten. Är det gott – mnjae? Är det juligt och annorlunda – jovars.

Betyg? – Okey+/Bra+. I år är den både vildare och mildare än andra år. Samtidigt är det något jag säger varje år då jag provar Anchors lilla julgåva. Troligen är det för att ölet varierar sig så beroende på temperatur, hur, när, var och varför du dricker det. Ibland blir den för mycket att dricka, ibland blir den mer lagom. Just att smakerna och kryddningen är så ihopmixad gör både att den är lite svår men samtidigt spännande. Oavsett vad man tycker om den så måste man hålla med om att det är en den av julölen som verkligen sticker ut och har en egen personlighet, därför är mitt betyget en mix av ett okey och ett rätt bra. Den är inte för alla, den är för mycket ibland – men är också rätt mysig att sitta och smutta på vid rätt valda tillfällen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply