Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 16 – Ölvisholt Jólabjór

Det börjar bli tradition att de isländska barnen har varit stygga och måste tuktas inför jul, vilket också verkar gå hand i hand med att islänningarna på Ölvisholt tycker att det passar att göra en rökig bocköl till oss svenskar. I fjol berättade jag hur en av bryggeriets grundare Jon E Gunnlaugsson förklarade hur pass lik svensk och isländsk julmat är och att detta är en perfekt öl att dela på till middagen, kanske mellan svenska och isländska gäster? Ölet som nu åter gör entre på Systembolaget lagom till jul kostar 29 kronor för 33 cl isländsk rökbock.

Jag bara måste citera vår gästkrönikör Balder här och citerar därför friskt vad han berättar om den här ölet, vilket verkligen stämmer – och han kan sin julöl.

Vår isländska vän gjord för det svenska julbordet och den hittills ohotade kungen av bästa öl till julmaten. Jólabjór är inte något man säger så lätt men det ska uttalas lite som att säga Yo-labjor. Du ska uttala r:et rullande inneifrån hanlsen. Tänk er att ni satt risgrynsgröten i halsen och gurglar ut ett R. Eller så säger du det bara på Skånska. Yo-LabjoRrrr.

Gött skånskistländska lektion 1 är nu över, nu dricker vi en julöl!

 

Ölvisholt Jólabjór

 

Utseende: Något brunare och aningen mer mahognyfärgad bärnsten med ett ljusbrunt litet skum som försvinner bort med en glasklar yta som resultat.
Doft: Karamell, toffee och aningen rökt torv och salami med en rökig sötma och kanske lite toner av kanel och nejlika. Mild karaktär från något örtig humle som hjälper till att bygga på de kryddiga tonerna med allt från lite krydda till rökigheten och så nu då det lite gräsiga och herbala.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Aningen rökigare än jag minns den i fjol, eller åtminstone en renare rökighet med mer av mörk malt än karamelligt söt sådan. Lite krydda som lagts på mörka frukter. Mild och måttlig med rena smaker med en eftersmak som försvinner rätt fort utan att lämna vare sig kärv sälta och rökiga korv eller söt karamell.

Betyg? – Bra+. Det känns som om de har twistat receptet lite tills i år och i år har den hittat hem. Balansen mellan sötma och sälta, karamell och rökta charkprodukter är på plats och till mina köttbullar jag provåt till den gav den fyllighet och kropp. Servera annars med ren och vällagad nordiska julrätter så kommer den att komma helt till rätta.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer firar in julen – 16 – Ölvisholt Jólabjór”

  1. Kitty says:

    Nja. Som Islänning så måste jag få tycka till och då tycker jag att det enda som ska ned i halsen är öl och inga R. ó i namnet utalas mera åt tomtens (H)o-(h)o-(h)o hållet. Så kort o gott Yo-labjor 🙂

    Tack för recentionen!

  2. Christian says:

    Ska man ha ett julöl som funkar till julmaten är Jólabjór det bästa. 🙂 Jag har ännu inte sprungit på bättre bland de svenska faktiskt.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply