Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 17 – Corsendonk Christmas Ale

Jens Skrubbe som i sin lilla skrubb skriver om allt och ingenting kring den belgiska ölsfären skrev nyligen om belgiska julöl och att det är lite synd att utbudet på Systembolaget är rätt begränsat. Tyvärr får jag väl hålla med honom även om nedan, N’Ice Chouffe och Liefmans Glühkriek håller väldigt stabil och bra kvalitet. Corsendonk Christmas Ale från bryggeriet Brouwerij Corsendonk brygger sin öl på Brasserie Du Bocq och kallas i Norge också lite otippat för King’s Blue, tydlig koppling till julen?

Det här är en öl du kan låta ligga ett par år om du inte vill servera den färsk och jag rekommenderar er att göra som ajg brukar och köpa någon flaska extra för att lägga i källaren eller längst in i klädkammaren. Bland Systembolagets julöl kostar 25 cl-flaskan 20,90 kronor.

 

Corsendonk Christmas Ale

 

Utseende: En rödare disig mahognyfärgad vätska med smutsvitt skum med minimala till små bubblor.
Doft: Doftar precis som anat av mörk belgisk ale; kryddig sötma, mörk limpa, mörk sirap och torkad på snäppet till jästa frukter. Lätt citrussyra och gamla kvarglömda chokladgodisar som tränger sig på såhär i stundande juletid.
Smak: Lätt til medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mysigt och rund med en balanserad alkohol som tillsammans med den centrala sötman ger en mullig julöl som sitter fint i munnen och värmer på likt en kopp varm choklad. Smaken är småkryddig med diverse julkryddor och med både toffee och smält choklad är det en inte alltför kraftigt smakande men trots det angenäm öl. En stilmässigt inte otippad tesked syrlighet gör inte lika mycket som en bitvis matt maltighet som räddas upp av en passande kakaopralin.

Betyg? – Bättre. Jag har alltid gillat Corsendonk Christmas Ale. Visst finns det en myriad liknande öl som vi tyvärr inte får träffa på på Systembolaget, men den här finns och den här har det jag gillar i en julöl. Den ska värma, den ska ha lite krydda, lite ruskande alkoholstyrka och en balans av smakerna. Så även i år är det här en julöl att smacka i sig under de förhoppningsvis kalla och snöfyllda julkvällarna.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply