Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 20-21 – Eriksberg Julöl och Pripps Julöl

Om vi fortsätter på temat från i torsdags med julöl som kanske inte egentligen faller ölfantaster i smaken lika mycket som de som just börjar hitta hem till vad en bra öl är och som börjar prova lite nytt – men som ändå är fast hos de större bryggerierna. Alla ska dricka den ölen de själva finner smakrika och alla bör själva hitta sin egen resa bland smaker och upplevelser, så även jag. Och lika sällan som den som vanligen dricker en Sofiero testar på att dricka en överhumlad amerikansk västkust dubbel IPA, lika sällan köper jag på mig en Pripps. Men det ska vi ändra på! Så idag har vi provat två stycken öl jag normalt sett inte hade testat bland den stora mängden julöl som finns.

Först ut är Eriksberg Julöl, en halvmörk och enligt faktabladet mustig öl som ska vara typiskt svensk såhär kring juletid. Utvald aromhumle och välbalanserad rostning av malten. Lika typiskt svenskt julig är Pripps Julöl menas det, en svensk tradition med mustig färg och rikligt med rostad malt. Pripps Julöl har anor från 1800-talet men de lite starkare julölen, likt nedan, började bryggas först 1996. För 50 cl Pripps Julöl på burk får du betala så lite som 14,90 kronor medan en Eriksbergs Julöl kostar 16,40 kronor för samma mängd öl, fast på glasflaska.

 

 

Eriksberg Julöl

 

Utseende: Mörkare klargyllene brunt bärnstensfärgad vätska med visserligen rätt poröst smutsigt nougatvitt skum som dör ut som fizziga bubblor,
Doft: Söt godisartad sirapssötma med med mustiga och lite kryddiga inslag mot mörk malt. Bortsett från sötman så doftar den inte bättre eller sämre än andra liknande öl. Mörkt rågbröd eller till och med lite julvört som stått framme ett par dagar för mycket.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och julmustmysig till kroppen och kryddigheten påminner delvis om just julmust, likaså de syrligare inslagen som kommer fram och går mot den lite jobbiga sötman som pockar på och känns som extrakt – de smakar helt enkelt inte helt bra. Synd är det för de rostade tonerna med, om jag är snäll, milda inslag av kaffe och choklad kunde annars gjort sig rätt bra.

Betyg? – Ok(+). Igen, det här är ingen dålig öl om man ser det neutralt sett. Själv föredrar jag renare och tydligare smaker och försöker undvika öl med felsmaker eller öl som smakar extrakt – men ser jag för mig det så är det absolut inte dåligt. Tyvärr är det den något irriterande balansen och falskheten i sötman som jag minns mest, vilket är synd. Lär dock passa de som annars skulle föredra en Sofiero eller Arboga till matbordet, låt dem börja med den här och sedan tar du fram din Nils Oscar, St Eriks eller Flying Dog.

 

Pripps Julöl

 

Utseende: En klar men något mattare gyllenbrun bärnstensfärgad vätska med ljust nougatfärgat skum som slutar upp som kladd på glaskanterna.
Doft: Mild julvört och återhållsamma inslag av mörk maltsötma som kanske inte är av den finaste sorten.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Inte alltför fyllig och trots lite citrussting mot sötman så är det bitvis metalliska inslag som stör. Lite råare maltsötma med inslag av krydda men jämfört med Eriksbergs julöl så är det något som kommer tillbaka och stör i smaken, eller så är det bara inte lika söt. Måttlig, medel och inte alltför smakrik – men samtidigt inga fel och en vanlig öl.

Betyg? – OK. Jämför man med Eriksberg så har Pripps Julöl inte samma tydliga sötma utan lite mer citrusriv, vilket är både på gott och ont. Visserligen som en mörk lager kan vara men jag skulle nog vilja ha något mer krydda på den.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply