Categorized | Ölrecensioner

Up, up and away, med dubbelt av allt – Mohawk Double Rocket

Under fjolårets Stockholm Beer and Whisky Festival kunde de med nyfikenhet och sökande blick se att det stod en rätt så annorlunda flaska i Mohawks monter. En 375 milliliter stor flaska, med orange etikett och gyllene folieklänning på dess topp. Den togs inte fram och innehållet i den spännande flaskan annonserades inte öppet. Men var man just nyfiken och hade sökande blick så kunde man om man hade tur och Stefan Gustavsson råkade stå där också få smaka på ölet som flaskan innehöll. Ölet var 17.2% starkt och etiketten avslöjade att ölet var bryggt i belgien, hos De Proef och att dess namn var Double Rocket. När vi bad Stefan berätta något om ölet så var det delar av allt från öl, vin och sprit som nämndes, ölet skulle med andra ord vara något nyskapande och annorlunda – hört den förr? Så med viss skepticism över hur väl vi små futtiga svenskar faktiskt kan vara inovativa ölkreatörer så provade vi ölet – och blev kära, han hade ju banne mig lyckats!

Nu kommer äntligen ölet på Systembolaget nästa fredag (T7 11079 Mohawk Double Rocket Sverige 375 ml 99,10 kr 720 flaskor) och med ett par månaders tid på lagring så kommer ölet ha stillat sig, växt ihop och utvecklats. Tar du en Russian Imperial Stout och adderar allt som du annars har i en Imperial IPA, matar den med så mycket sockerarter att den håller på att få diabetes för att slutligen dela upp den på två helt olika bourbonfat. Då är du inte bryggare, du är galen och har skapat en “Belgo-American Barel Aged Barley Wine Style Ale”.

Ja, ölet är rätt starkt, ja ölet har en framhållen sötma, ja ölet är mäktigt och inget du ska hälla i ett pintglas (kom igåg den Bengt, det är en sippöl!). Men allt det här är det som jag i höstas tyckte gjorde ölet så makalöst bra, komplexiteten, variationen, att det hölls ihop. Men var den lika bra nu?

 

Mohawk Double Rocket

 

IMG_20130204_171844Utseende: I det lilla provglaset kommer en dassigt disig mörkbrun vätska som trots disigheten är rätt klar. Ett ljusbrunt litet skum kröner toppen och om någon skulle säga kolsyrat sirapsvatten med massa socker och kolasås så är det rätt nära.
Doft: Alkoholhettan slår hål på den framträdande sötman med nätta teskedar av honung och blir därför inte så aggressiv att du ryggar tillbaks. Kletig sötma som man känner kommer att växa med tiden, men också en kar bourbonarom med vanilj, råsocker och kletig och fruktig beska från humlen.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Den kletiga sötman slår sig fast på smaklökarna med små hullingar som vägrar släppa med resultatet att en skön sötma rundar upp tonerna av massa röda bär, värmande äpplesprit och päron. Inslag av belgisk jäst och gräsig, riviga humleaningar som bygger på med hettan från alkoholen.

Betyg? – Bättre/(+). Det här är en öl i min smak, som dock lär skilja sig lite mot vad andra lär tycka som säkert kan finna ölet för starkt, obalanserat, sött eller hitta någon avtrubbad smak eller doft här och var. Jag däremot tycker att det här är en perfekt öl att hälla upp en 5-6 cl av i din lilla cognacskupa och sedan smutta på medan ölet för öppna sig och värmas upp en aning. Häll det inte i ett stort glas eller försök att dricka för stora klunkar, då blir det en annan öl. Tror dessutom att det är en öl som kan få mer komplexitet av vidare lagring.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Up, up and away, med dubbelt av allt – Mohawk Double Rocket”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] (375 ml) för hundringen är inte i billigaste laget, men jag säger bara såhär – läs det här och se vad det är för en typ av öl så lär du ändra dig sen. Sista ölen då, Nynäshamns […]


Leave a Reply