Analys inför Systembolagets släpp 1 mars: T6 och T7 tar din spargris

SSME011304SIgår skrev vi som jag hoppas att ni såg om ölen som släpps på fredag i Systembolagets T5-modul. Men vad är lite öl i T5 om inte annorlunda än de öl som släpps i T6 och T7-modulerna, med andra ord de lite exklusivare butikerna som enbart invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö får en chans på. Lite förlegat, men tyvärr sanningen vi lever i.

Vad släpps då i dessa? För även om det inte är alla som har en chans att köpa på sig av dem så är det öl som det finns en chans att de börjar cirkulera runtom på svenska krogar – vilket förhoppningsvis då gör att fler kan prova dem.

 

ab12_620Tar vi det allra enklaste steget så gluttar vi först på T6-ölet, för det är just ett enda öl i den kategorin – BrewDog Abstrakt AB:12. Den här gången har skottarna gjort en mörk ipa med en rejäl twist, så snarare är det en Imperial Black Belgian Ale som fått ligga på gamla Invergordon Scotch whisky-fat tillsammans med hallon, björnbär och björnbär. Humlen står Tomahwk, Magnum, Amarillo och Centennial för. Ölet har en härlig brown ale-karaktär full med röda bär. Nerkokta frukter och bär som visserligen försvinner lite snabbt och om AB:11 var ett steg tillbaka till en mer enhetlig öl så slutar den här lite spretigt, men inte dåligt eller spritig som var fallet i mitten av AB-serien.

Går vi mot mörkare tider så kan man börja med Uinta Baba Black Lager som blev en favorit på Stockholm Beer i höstas, en 4% stark mörk lager som är så lättdrucken att det enda som kan hindra mig från att bunkra på mig rejält är priset, runt 28 kronor för 355 ml är inte dyrt men då det inte är en öl att sippa på under en lång kväll så är det någon krona för dyrt. Men stor rekommendationsstämpel på Baba är det oavsett och jag skulle inte bli ledsen, eller förvånad om vi en dag kanske får se den som mer fast öl – mer sån här öl som fast på bolaget!

Sådär, då var T6 avklarat och vi kan stifta närmare bekantskap med de öl i T7 som den här månaden står för det större bortfallet av ädla slantar ifrån din plånbok. Precis som innan så är det en härlig blandning av ursprung, öltyper och bryggerier – men med det gemensamma att det inte är direkt billiga öl. Tar vi Det Lille Bryggeris 300 som första öl, och brygd 300 för bryggeriet så kan jag väl direkt säga att 77 kronor är den värd. En barley wine som kysst sig loss med en belgisk abbey ale och har berikats med 3 malttyper, lika många humlesorter (Warrior, Bramling Cross och Mt.Hood) och ja, lika många jästarter (2 vid primärjäsning och en annan vid sekundären). 300/3 IBU (100 alltså) och som om det inte var nog så drog man i lite fikonpuree. Sherry, dessertvin, kletiga torkade frukter, lakritsbåtar och karamellsås ger en varierad men rejäl smak. Köp mer än en för att ha åtminstone en att lagra är mitt tips. Mer danskt ser vi i släppets andra öl från StronzoFruit Cake. En rätt funky “sour saison” som inte påminner om något direkt normalt i ölväg. Syra och krydda med fruktiga inslag av röda druvor, hallon och ekspånen som ölet brygts med, mer funkiness från brettanomycesen. Rätt torr och visst kommer bären fram fint, men det är experiementellt det är det. Kanske inte en öl för alla, men 69,90 för en flaska är inte så dyrt som det låter och våga prova en tillsammans med en kompis, för den är speciell och även om inte alla lär gilla den ås blev jag rätt imponerad av den på Stockholm Beer i höstas.

Önskar man istället mer traditionellt eleganta belgare så har vi en hel triplett samt en bastard. DeuS Brut des Flandres är en av de äldsta champagnejästa ölen och också en av de som kanske felaktigt har fått ryktet om att den lagras väl. Oavsett vilket så är något år i källaren bra för att den ska få lite komplexare och mer samgifta smaker, men den är dyr och 219 kronor för en 75 cl är inte helt prisvärt såhär i tider med dyra släpp och många ölmässor. Men det är en fin öl som de som vet vad de får gärna plockar på sig före alla IPAs och experimentsstout, birbot327_1så vet du att du gillar den så lär du inte läsa vidare nu utan har redan köpt en, men har du inte provat den så köp en och prova vid något väl valt tillfälle när du kanske annars hade dragit fram en champagne eller ett fint vitt vin. Öl kan vara rätt likt vin på många sätt, och här har du ett öl som som med småtorr och lätt kryddig smak kan vara spännande som ett substitut till just dessa typer av drycker. Vill du istället gå på ett säkert kort köper du en låda Cuvée De Ranke, 73 kronor för en storflaska är både prisvärt och bra för en öl som både lagras väldigt fint men som redan nu smakar otroligt gott. Här blendar De Ranke sin suröl med lambic från Girardin med resultatet att små, små änglar tillkommer världen. Gillar du sura trätunnor, syrlig vinäger och att stå i lite fruktigare stall och insupa den härliga atmosfären så lär du älska den här ölen. Köp, köp och köp. Sist ut bland – “helbelgarna (edit: ölet är ju för fasiken från Holland, skam och skärseld)  är La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 12, varför denna batch undrar du? Varje gång sedan den första batchen, eller blenden så har man ändrat hur ölet fått lagras och i just batch 12 så lät man sin quadrupel ligga hela ett och ett halvt år på lagring, 91% av ölet låg på bourbonfat och 9% på cognacsfat. Jag har tidigare bara druckit Batch 10 men blev då riktigt imponerad över hur fint man hade fått till det. Komplexiteten fanns där redan nu men känns som att den kommer att utvecklas framöver och gillar du quadruplar, belgisk öl eller bara vill prova på något du inte får testa varje dag så bör du lägga vantarna på en av de 300 flaskor som släpps.

Bastarden var det.. Stefan GustavssonMohawk har i Double Rocket dragit ihop en helt fasansfullt underlig brygd som nu efter dryga halvåret växt till sig, fått ett skärp men bibehållit hur bra den är. En halvflaska (375 ml) för hundringen är inte i billigaste laget, men jag säger bara såhär – läs det här och se vad det är för en typ av öl så lär du ändra dig sen. Sista ölen då, Nynäshamns Bötet Barley Wine från 2010. Ännu ett öl som brukar omnämnas ha bra lagringspotential och visst kan den må bra av en 1-2 år i källaren, men mer än det tycker jag inte alltid har gjort den väl, tyvärr. Men det är en väldigt bra barley wine full med söt kola, fikon, torkade gamla russin och åtminstone innan den lagrats alltför länge en värmande hetta från alkoholen som skär igenom sötman fint. Prova till desserter, spar lite till bara för att se vad som sker eller drick framåt vårens vackra kvällar – för oavsett hur man gillar hur den lagrats så är det ett av landets bättre barley wines, det kommer man inte ifrån.

 

2013-03-01, små partier, tillfälligt vår (hela listan inkl. T5)

T6 11075 Brewdog Abstrakt 12 Storbritannien 375 129,00 1500
T6 11053 Uinta Baba Black Lager USA 355 27,90 1008

T7 11070 Det Lille Bryggeri 300 Danmark 330 77,00
T7 11072 Stronzo Fruit Cake Danmark 330 69,90 840
T7 11073 Deus Brut des Flandres 2012 Belgien 750 219,00
T7 11074 Cuvée De Ranke Belgien 750 73,00
T7 11513 Bötet Barley Wine 2010 Sverige 250 36,70 2160
T7 11076 La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 12 Holland 375 116,50 300
T7 11079 Mohawk Double Rocket Sverige 375 99,10 720

 

Vad betyder T-indelningarna

B = Beställningssortiment
BAS = Alla butiker
T1 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med mer information på Systembolagets hemsida
T7 = Vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = Valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Analys inför Systembolagets släpp 1 mars: T6 och T7 tar din spargris”

 1. Albin says:

  Kom igen nu Manker, La Trappe är nederländskt!

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   haha, skyller på att det har varit Belgien på listorna sedan dag 1. undra hur fasiken det smög sig in 🙂

 2. Delreich says:

  Baba är också T6 ju.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] det minsta intresserade av just Westvleteren 12 så kanske något av ölen i morgondagens T5 eller T6-T7 släpp passar er […]


Leave a Reply