En grekisk kung kommer lastad från USA – Omnipollo Agamemnon

På vår Facebook-sida kunde ni igår se oss prova ölet, idag kommer recensionen inslaget med lite information om ölet – Omnipollo Agamemnon. Som vi skrev om redan i början av året så blev Omnipollos Omniteam Henok Fentie och Karl Grandin inbjudna till DOG Brewing i Maryland för att brygga öl. Det kanske låter improviserat men redan för 2 år sedan lades grunden då Omnipollos amerikanska importör Brian Ewing12 Percent Imports föreslog att de skulle brygga en öl i USA. Henok berättar att känslan då var att det skulle vara omöjligt, istället skulle tiden, platsen och ölet få växa fram för att ge det resultat vi nu har framför oss.

Henok berättar själv om projektet;

Jag och Kalle landade i New York en lördag i mitten av februari och åkte först till vad som senare skulle bli den mest ambitiösa ölbaren i världen – TØRST. Kalle hade blivit tillfrågad om han ville göra ett par väggmålningar. Efter två dagars febrilt målande med Heady Topper ur burk som målarbira så begav vi oss mot Maryland och DOG. Ett bryggeri ute på vischan där bland annat Stillwater brygger sina öl.

Vi kom fram på natten efter några felkörningar och möttes av den alltid leende ägaren/bryggaren George Humbert kl 04.30 morgonen därpå. Med specialbeställda maltsorter från Tyskland, England och USA mäskade vi 8 ggr, tillsatte 400 kg lönnsirap och den färskaste humle som går att få tag på.

Redan sedan det stod klart att ölet skulle bli av så har man gjort vad man kunnat för att ölet på något sätt skulle finnas tillgängligt i Sverige så när Systembolaget nappade på det så var det perfekt. 5.000 flaskor av 65 cl Agamemnon kommer att släppas den 1/6, 99 kronor per flaska går de loss på vilket man får anse är ett väldigt bra pris på en 12.5% stark imperial stout hitfraktad från USA.

 

Omnipollo Agamemnon

 

644655_637946686231831_2020733950_nUtseende: Det är mörk brunsvart sirap som strilar ner i det lilla glaset och bara utav sättet den flaskan töms kan man ana att det är en kletig, mörk skapelse som sakteligen ges en chokladbrun skumkrona.
Doft: Näsan snappar, snippar och sniffar upp svart kåda med mörk torkad frukt, kolsvart kaffe och förkolnader som får extra sting av lite alkoholhetta.  Det är tydligt att det går åt Hades hemtrakter med allt bränt, smutsig betong och en sötma så mörk att det är svårt att kalla den söt.
Smak: Medel till stor munkänsla med en kolsyra som döljs av det till en början runda, nästans sirapstjocka ölet. Det börjar med mörkt bröd men i takt med att du stavar bröd så sköljer smakerna av bränd gammal tjärad skuta, melass och starkaste kaffesumpen in. Det är kraftig, det har ett lätt markerat alkoholsting och mot slutet dyker aningen robust betongfundament (?) in samt mer kakaobittra toner. Efter en stund är allt du har kvar i munnen mörk sirap och kaffe, kanske också en flyktig mörk frukt och bärighet.

Betyg? – Bättre(+). Ett högt betyg, men så är det här en amerikansk dubbel stout helt i min smak, är det inte din kakbit så kan du se bort för plusset – oavsett vilket så är det skitbra. Något det inte är är snällt utan det är en öl som är tjock som olja med kraftiga smaker – men just när de bitit till och man blir rädd att den ska börja tappa balansen så dyker en rund sötma in och sveper bort det stygga, om än med en bitter eftersmak. Det påminner mer om tydliga amerikanska dubbel stouts som har mindre av choklad och kaffe-toner och istället mer av bränt, mörkt och med en släpande sötma.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “En grekisk kung kommer lastad från USA – Omnipollo Agamemnon”

  1. Erik Wallgren says:

    Agamemnon var faktiskt inte en gud. Han var en mytologisk kung och brukar ses som en mänsklig version av Zeus.

    • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

      Helt riktigt, vart för mycket öl igår. Kung som liknades vid mänskliga versionen av Zeus.. därifrån jag gick gud 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] ni kika in vårt tidigare inlägg om boken, samt dra ett öga på Omnipollos kommande öl – Agamemnon, grymt […]

  2. […] Agamemnon Bland det bästa jag provat från Omnipollo, så hänvisar bara till vår tidigare recension. Ett givet köp! Prisvärd, smakrik och helt grym! […]


Leave a Reply