Categorized | Ölrecensioner

Klackabackens Bryggeri – Vi provar en ny bekantskap

2013-07-02-lansering-ipa-495Det är alltid lika trevig med nya bekantskaper, kommer de dessutom i ett format om 33 cl flaskor så gör det sällan saken sämre. Jag blev tillfrågad om jag ville prova Kristianstadbryggeriet Klackabackens Bryggeris två första öl – India Pale Ale och Originalet, vilket jag såklart tackade ja till. Båda ölen finns i Systembolagets beställningssortiment (IPA för 24.50 kr styck och Originalet för 22.70 kr styck) och kan enkelt beställas hem genom länkarna för er som vill prova.

Som med så många andra bryggarsagor började projektet med att tre vänner var ute på roadtrip. 2011 lades grunden för det som under 2013 har blivit ett tydligare koncept med produerad öl. Bryggeriet är idag beläget i ett renoverat gammalt stall, i samma lokal finns också den pub där de medlemmar och/eller intressenter som vill stödja bryggeriet kan delta på olika events. Tillsammans med Kristianstads Bryggeri och Charlis Brygghus utgör de en trio skånska bryggerier som inte ligger i eller kring Malmö. men det är svårt att påstå att det inte är Skåne som ligger i framkant vad gäller nya bryggerier (tillsammans med Göteborg..).

De två ölen då? Den 6.2% starka IPA’n har en grund på vete- och karamellmalt och humlen är amerikansk och rekommenderas till vällagrade ostar, grillat och kryddstark mat. Originalet är lite alkoholsvagare, 5% alkoholstyrka och är en modern pilsner baserad på pilsner- och munchnermalt med en extra dos humle på sidan.

 

 

Klackabacken India Pale Ale

 

IMG_20130715_202116 Utseende: Rätt mörkt orange, mahognyfärgad vätska med till en början krämigt cremefärgat skum som faller ihop till ett lock.
Doft: Anar både karamell och humlekåda med friskare och fruktigare kyssar av ananas, persika och citrus. Kommer spontant att tänka på fruktiga godisar eller fruktiga karamellkolor – med lite humlekottar på. Doftar på något sätt en typisk (icke amerikansk) IPA.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lagom gräsig, blommig och kraftig smak där maltbasen låter de tropiska inslagen av passionsfrukt och grape komma fram utan en stram eller för söt maltighet. Rätt fina, något stickiga citrustoner med en beska och efterbeska som gör sig till känna utan att göra sig till. Den friska frukten från aromen finns även i smaken, dock inte lika friskt.

Betyg? – Bra(+). En bra vardags-IPA som inte når hela vägen med fruktigheten vilket jag kan förlåta med att det känns som en bra mat- eller sällskapsöl som inte heller försöker vara något den inte är. Balansen och att den håller sig fokuserad igenom hela flaskan är stora plus. Jämförelsevis en prisvärd produkt att rekommendera.

 

Klackabacken Originalet

 

IMG_20130730_194604

Utseende: Aningen disig persikofärgad vätska med lätt, vit skumkrona som sjunker ihop rätt fort.
Doft: En ren arom med doft av karamell, stå, fruktighet och citron med en liten släng mogen lime. Svårt att placera den som en pilsner. Drar man till glaset så träder det fram lite fizzig syrlig frukt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Även smakmässigt är den rätt otypisk för en pilsner, åtminstone till en början. Då faller persika, citrus och syrliga frukter in med en torr behaglig munkänsla. När den passerat så stramar det åt lite i munnen och kvar är smaker av hö, kryddig humle och en flyktig, nästan salt finish.

Betyg? – Bra+. Det här är något speciellt, det drar mellan en modern lager och en humlad ale och jämfört med många moderna lagers får fruktigheten nästan ta för sig som i en american pale ale medan finishen mer visar dess sanna ursprung som en pilsner. Även detta är en öl jag lätt kan rekommendera till middagsbordet och som sällskapsöl. Priset är överkomligt, smakmässigt lär den tilltala rätt många och det saknas direkta fel.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Klackabackens Bryggeri – Vi provar en ny bekantskap”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Porter samt deras IPA och moderna pilsner Originalet, som ni finner recensioner på här. Samtliga tre ölen har varit väldigt snygga i utseende, doft och smak och med en okey […]

  2. […] ett halvt år sedan jag först hörde talas om, och fick prova ölen från Kristianstadsbryggeriet Klackabackens Bryggeri. Vill du få en lite bättre bild av själva bryggeriet rekommenderar jag er att läsa Kristophers […]


Leave a Reply