Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Två nya öl från Klackabacken, Pale Ale & Brown Ale

Det har nu gått ungefär ett och ett halvt år sedan jag först hörde talas om, och fick prova ölen från Kristianstadsbryggeriet Klackabackens Bryggeri. Vill du få en lite bättre bild av själva bryggeriet rekommenderar jag er att läsa Kristophers besöksreportage från förra sommaren. Idag har man hela 5 olika öl på Systembolaget, däribland deras nya Pale Ale som jag snart ska prova, samt deras sjätte öl, en Brown Ale som får en liten smygpremiär nedan.

Under årens gång har jag följt deras resa som nystartade mot att få mer utrymme och göra sig mer utav ett namn, men än så länge är de fortfarande rätt okända på den större ölscenen. Något som jag tycker är lite konstigt då alla deras öl har imponerat på mig. Jämfört med standarden på många lokala öl håller de alla bra standard med rena och smakrika öl med stor potential. Det kan ta lite tid att hitta sin väg och vad man vill vara för typ av bryggeri. Beställ hem deras Pale Ale för 24,80 SEK för 33 cl eller varför inte deras läskande Orginalet (23,30 SEK för 33 cl)

 

Klackabacken Pale Ale

 

IMG_20150307_132350Utseende: Varm, lätt disig kopparfärgad vätska med smutsvitt, kompakt gräddigt skum.
Doft: Doften präglas av aromer av fruktjuice, mild söt karamell och tropisk saftblandning. Den söta karamellen underställs fruktigheten, som i sig själv verkligen osar stort av len apelsin, syrlig persikosyrup och dov tropik.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Inte alls samma närvarande grundläggande sötma utan det går mer mot en torr, lite bitter brittisk stil. Tungan bjuds på en bitter kyss och sett till att ölet är rätt torrt uppfattar jag ölet som rätt läskande.

Betyg? – Bra (+). Smaken har lite aningar av Oceanbryggeriets “brittisk bitter”-stil med en något “ostig” framtoning. Men det är fräscht, beskan gör sig märkt men ölet är ändå inte för mycket av något. Hade smaken bara varit lite rundare och haft samma fruktighet som doften hade betyget höjts något.

 

Klackabacken Brown Ale

 

IMG_20150309_194339Utseende: Aningen rödbrunt skimmrande kastanjebrun vätska som pryds av att gräddigt nougatbrunt skum som verkligen håller formen fint.
Doft: Nötter, nötkolafrukt och lite grön humle. Inte alltför fartfyllt i doften, men ungefär vad man förväntar sig av en Brown Ale.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Just lagom fyllig i munnen med en direkt smak av nötter, viss syrlighet i chokladen och kall espresso. Skön bitterhet som plöjer igenom smaken utan att direkt göra ölet beskt eller lämna en strävhet på tungan.

Betyg? – Bra (+). Väldigt duglig Brown Ale som lägger sig bland bryggeriets övriga öl, alla välbalanserade och goda vardagsöl. En bra öl jag hoppas att de snart släpper ut till Systembolaget. Ölstilen gör sig väldigt bra till mat och som vardagsdryck och det vore gött att ha ett par flaskor hemma då och då.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecensioner: Två nya öl från Klackabacken, Pale Ale & Brown Ale”

  1. Sven-David Svensson says:

    Klackarbakens öl gillar jag skarpt Jag ser fram mot att smaka Deras nya Brown Ale

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply