MankerBeer Meets – Inför SBWF 2013 – Christian Ek/Brekeriet

brekSkånska bröderna Ek och deras importfirma/bryggeri Brekeriet är mer aktuella än någonsin. De har nyligen slutit ett avtal med Brill & Co vilket underlättar distributionen av deras öl, deras havtornskryddade saison Argouse sålde slut på Systembolagets weblansering på bara någon timme och nu är de åter förberedda för årets Stockholm Beer and Whisky Festival. Jag kom först i kontakt med de tre “brekarna” på SBWF för vad jag tror är 3 år sedan och när de nu åter slår upp sin monter så är det med mer erfarenheter, uppmärksamhet och framtida projekt. Därför passade det utmärkt att fortsätta våran komprimerade “inför SBWF 2013”-serie med en titt på vad som sker hos Brekeriet. Vi skickade en djungeltelegrafskiva till bryggaren själv, Christian Ek för att känna på pulsen inför mässan som börjar på torsdag.

 

MankerBeer (MB): Sedan vi först möttes på SBWF häromåret har det varit en enda framgångssaga för er, vad tror ni har varit viktigast för att Brekeriet skulle fungera så väl just nu?
Christian Ek (CE): Ja det har hänt mycket under det senaste året och vi hade inte trott att det skulle rulla på som det har gjort. En stor anledning till att det gått så bra är att vi startade som importfirma för 3 år sedan, istället för att dra igång ett bryggeri direkt. På detta sätt har vi kunnat förbereda oss väl och under denna tid lärt känna marknaden och branschen samtidigt som vi har arbetat fram och förfinat den typ av öl som vi nu producerar.

MB: Ni fortsätter att experimentera er fram med nya småbatcher, hur ser er plan på vad ni vill ha för utbud ut – vilka öl eller typer av öl vill ni ha som fast utbud?
CE: Vi gillar att experimentera och det kommer vi fortsätta med. Samtidigt måste vi ha en grund som är fast. Som det ser ut nu brygger vi Brekeriet Saison och Funkstarter kontinuerligt samt inflikar en del specialare emellanåt. Vi kommer fortsätta att brygga Cassis och andra öl med frukt och bär men det blir svårt att ha som fasta produkter eftersom det kräver mkt plats i form av jästankar.

Vi har under året börjat jäsa öl på ekfat och kommer på SBWF servera en ekfat-jäst produkt som vi kallar Vieille Saison. Ölet är fermenterat med diverse mikroorganismer till 4,5% vol. och är en saison mer lik hur lantölen troligen smakade på gårdarna i 1800-talets Belgien då ölstilen saison föddes.

MB: Inför årets SBWF har ni samarbetat med Mohawks Stefan Gustavsson och tidigare har ni även bryggt öl med Xbeeriment, kan vi förvänta oss mer samarbeten framöver?
CE: Ja, än sålänge har vi bara gjort två samarbetsbryggninar i vårt bryggeri men vi är inte främmande för, att det inom en viss framtid, kan bli annat också.

MB: Ni har haft två mer exklusiva weblanseringar på Systembolaget och vissa av era öl kan köpas på lokala Systembolaget, hur ser det ut med framtida lanseringar på Systembolaget runtom i landet? Är störra exklusiva släpp möjligt sett till nuvarande produktion?
CE: I början tappade vi all öl på flaska och sålde det mesta via Systembolaget. Sedan ett halvår tillbaka tappar vi merparten av det vi producerar på fat vilket innebär att vi inte har gjort lika många små-släpp på SB som tidigare. Vi kommer troligen att släppa produkter via weblanseringar fler gånger eftersom det är ett smidigt sätt att lansera mindre volymer både för oss och konsumenterna.

Då vi nu inleder ett samarbete med Brill kommer våra produkter att kunna sprida sig till fler pubar och restauranger över landet.

Vi kommer framöver även brygga öl till export. I oktober kommer våra produkter Saison och Funkstarter i ett exklusivt släpp på Vinmonopolet i Norge och vi har även importörer i andra länder på gång.

MB: Hur ser utvecklingen av er produktion och produktionskapacitet ut? Hur mycket har ni faktiskt växt sedan öppningen?
CE: Vi har startat småskaligt och försiktigt eftersom vi inte har några stora ekonomiska krafter bakom oss. Efter det så har vi utökat kapaciteten lite efter hand då vi har märkt att folk verkar gilla vår öl. I somras köpte vi in 2 nya jästankar och vi har även köpt in ett gäng ekfat som det ska jäsas och lagras öl på.

Under höst/vinter kommer vi att frigöra utrymme i bryggeriet så att vi kan dubbla både jäskapacitet och bryggkapacitet vilket vi är i stort behov av.

MB: Ni har gått er egen väg vad gäller ölstil(-ar), vad eller vilka har varit er inspiration för att satsa på “brettad” öl?
CE: Vi började fatta tycke för denna fantastiska jäst då vi drack ett öl som var infekterat med brett. Vi tyckte det var så gott så att jag började experimentera med hur man kunde utnyttja fördelarna med bretten.

Vi huvudjäser alla våra öl med brettanomyces vilket ger en djup och fin komplexitet i smaken.

MB: Den skånska ölscenen har blomstrat upp senaste året med er, Malmö Brygghus och flera nya krogar, detta trots närheten till ölmeckat Köpenhamn, varför har skåningarna blivit så öltokiga just nu?
CE: Ja det har verkligen blommat upp många nya krogar i Malmö vilket är riktigt kul. Detta medför ju då även att vi som bryggeri kan sprida våra produkter lättare. Det känns som att behovet verkligen har funnits för att det ska hända något på ölscenen i Skåne.

MB: Hur viktigt är/har SBWF varit för er?
CE: Detta är 3:e året i rad som vi ställer ut på SBWF (första året hade vi inte startat bryggeriet) och det är ett väldigt bra sätt för oss att kunna dela med oss av våra produkter. Det är en viktig mässa som vi alltid ser fram emot.

MB: Vad ser du personligen fram emot med årets SBWF?
CE: Jag ser fram emot att vi ska bo på hotell (det märks att det går bra nu). Tidigare år har vi spenderat nätterna på mer eller mindre trevliga vandrarhem i Stockholm.

Sen ser jag givetvis fram emot att få träffa alla trevliga besökare och kollegor i branschen.

MB: Vad kommer ni servera från er i år?
CE: På denna länk finns en lista över alla produkter i vår monter:

Tack Christian och alla bröderna Ek, det har varit riktigt roligt att se allt som har skett de senaste dagarna med samarbete med Brill, det lyckades släppet av Argouse och nu uppladdningen inför SBWF!

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply