Manker Lackar, igen – Eller “Varför kastas sten i importörernas glashus, nu får det vara nog!”

Det är passande med ett par klargörande innan nedan inlägg.

– Vi har tidigare genom rykten och annat målats ut som ett hot mot svenska ölscenen för att vi vägrat böja oss utan har sagt och gjort vad vi vill. Vi har sagt ifrån när det behövts, vilket ändå verkar ha gått hem hos folk då vi av BeerSweden Forums medlemmar har prisats som en av de bättre ölsidorna de senaste åren (2’a 2012, 1’a 2013). Så även om ni inte håller med mig sen är det fullt okey. Allas åsikter är lika värdefulla.

– Förutom en ölprovning jag fick betalt för har vi har aldrig haft reklam eller tjänat en krona på MankerBeer. Så vi ber de som menar att vi är köpte se på andra sidor med reklam för alla möjliga märken, ibland öl de själva aldrig skulle dricka.

– Senare idag kommer ett inlägg om hur ni reser på en ölresa till USA, baserat på vår resa till GABF som kostade mig motsvarande två svenska genomsnittliga månadslöner, så nej ingen bjöd oss på den resan. Vi fick låna en bil i en dag utav en Galatea-anställd som vi reste med i egenskap av vän. Vi hänger med alla möjliga leverantörer då vi anser att det är rätt väg för att vara med på ölscenen, inte att sitta och dela statusuppdateringar om det andra gör. Jag har druckit mig bartimefull med anställda hos alla ölimportörer, med folk från många krogar och med flera bryggerier – om det gör mig mer positiv till någon får andra bedöma. Dock ska man ha i tanke att jag skriver om öl jag har eller kan få tillgång till, så sorry om jag inte skriver om alla – men jag har inte alltid möjligheten, det är inget aktivt val.

– I vintras delgavs jag en undersökning av vad de större bloggarna hade på sina facebooksidor i form av leverantörer m.m. Där låg Wicked Wine, Brill och Great Brands i topp för oss. Något som helt enkelt har med tillgång och tillgänglighet av deras öl att göra. På samma sätt var det mer Galatea i somras och just nu är det små svenska bryggerier. Så det där med att skriva mer om vissa som jag tror många anser att vi och andra gör visade sig vara helt ogrundat både för MankerBeer men också de andra frekvent uppdaterade större ölsidorna som BeerSweden, Kornmalt & Humlekottar, Pilsner.nu och Ölsvammel.

Bra. Har vi slagit fast det där med eventuell bias nu?

 

Den svenska ölmarknaden har passerat flera stadier där främst se två senare är aktuella. Dels den med de första stora amerikanska ölmärkena såsom Stone, Brooklyn, Sierra Nevada, Oskar Blues och Samuel Adams och sedan den senare där vi ser Mikkeller, Evil Twin, Omnipollo med flera. Medan den första svängen lade grunden för importfirmor, bryggerier, samarbeten och kroghandel så kom den senare att omkullkasta alltifrån vilka märken som anses bra, vilka märken som finns var och hur själva handeln med öl kommit att ske. Idag är världsmarknaden i stort under väldig förändring och nästan varje dag poppar nya bryggerier upp, nya chefer anställs och andra slutar.

filepicker_UQ3t89rTriEzDvSsUSHg_elephant_in_the_roomI allt detta kommer vi alla in, de ölintresserade. Jag skrev en lackning tidigare om datummärkning och vikten vid att veta hur amerikanska bryggerier datummärker sina öl, något jag tror de flesta öldrickare har usel koll på. Lika usel koll har många på marknaden och hur olika strukturer, avtal och relationer ser ut. En fördel med att dricka öl med anställda på bryggerier är ofta att man i förtroende får viss information som senare kan läggas fram lite såhär i förbifarten. Som t.ex. att antalet amerikanska bryggerier som skeppar hit öl och som gör det med kylda transporter är oerhört få (=sämre kvalité på ölen redan innan den kommit hit), de använder viss datummärkning anpassad för svenska marknaden (se tidigare länk) och säljer till vissa importörer enbart på grund utav privata relationer. Ibland är dessa relationer rätt logiska och inget som lär förändras, medan andra har sin grund i en relation som är 10 år gammal men där den ursprungliga personen nu har slutat varpå ingen vet varför man skeppar viss öl hit. I andra fall är det bryggerier som känner att deras öl inte får rätt marknadsföring eller spridning varpå de ser sig om efter alternativ, detta skulle jag säga är rätt naturligt?

Problemet är att det är lätt att se tillbaka på den första ölsvängen där markanden var otroligt fixerad och när det då börjar ändras så är det lätt att se förbi att det faktiskt är markanden som styr. Tyvärr. Man kan dricka sitt te, pyssla med sina barkbåtar och drömma tillbaka till tiden då Palme styrde landet, eller acceptera att tiderna har förändrats och därmed anpassa sitt sätt att arbeta.

 

Idag har alla större importörer någon kassako – Ambar, Herrljunga och AC/DC-ölen kan göra så att Great Brands kan sälja Smuttynose, Arboga och TT gör att Galate har råd med S:t Eriks, Efes ger Brill & Co en bra boost och Wicked Wine har sin vinportfölj att falla tillbaka på. Vem är då rätt person att kasta sten i glashus och säga att en importör eller bättre eller värre än någon annan? Ingen pysslar med den här businessen av solidariska skäl. Skulle jag jobba med öl, vilket jag har fått erbjudanden om men inte känt att jag kan göra med min integritet intakt så skulle jag jobba aktivt – resa, lära känna, prova ölen, ha kul, bygga relationer. Den vägen skapar band som gör att man blir ett attraktivt märke. Sedan har såklart muskler i form av distribution, kapital och makt mycket inflytande – men jag tror likväl att en start i bra relationer är att föredra. Tar du inte hand om dina märken eller vårdar dem med hänsyn till deras föränderliga önskningar så kommer de inte att stanna kvar.

Mot bakgrund av det jag personligen tänker här ovan, vilket kanske är helt fel och i så fall får ni säga till, så ser jag det som nu sker på den svenska ölscenen med andra ögon. Är ni nu redo att höra mina tankar? Om inte, så klicka in er på någon annan sida, varför inte en med bilder på glada djur? För nu kommer jag att ta upp elefanten i rummet.

Wicked Wine och Galatea har tagit över märken från Brill & Co i form av Founders och Drikkerigets portfölj. Det som är otroligt synd är att Brill & Co har gjort ett superbt arbete mot oss som konsumenter med bra information om produkterna, bra ledtider och samtidigt ett otroligt arbete mot krogar. Idag finner du hemskt mycket bra öl på vanliga krogar tack vare deras arbete. Att Jeppe (Evil Twin) själv då väljer att byta distributör i Sverige kanske beror lika mycket på hans personlighet och ego som hur han känner att hans märke behandlats. I fallet Founders handlar det lika mycket om hur märken som Founders, Flying Dog och Anchor säljs i Sverige – det är inte direkt genom bryggeriet utan genom Europeiska grossister, då blir märkena mer flytande. Brill & Co har dock sin styrka i sitt enorma kontaktnät och jag tror att de kommer att studsa tillbaka starkt nu när de visserligen tappat många starka bryggerier men samtidigt kanske får se om sin prissättning som många menar har varit lite väl hög och också får jobba mer direkt med egna märken.

MjAxMy02NDE4MWVjNjM1YTViOTdlWicked Wine har behövt göra de här förändringarna efter att ha stagnerat de senaste åren där nya spännande bryggerier har uteblivit, åländska Stallhagen levererar stabil öl men de är inga som får mig att komma i byxan så att säga. Satsningen på Camden, Founders m.fl känns därför positiv vilket inte minst har märkts med att vi snabbt fick se Founders på Systembolaget igen.

Galatea var länge ett företag som förknippades med försök att sälja in Sigtuna som häftigt och kaxigt när man egentligen hade sin huvudsakliga marknad på Arboga, Samuel Adams och öl som få ölnördar skulle röra vid. Genom de musklerna och aktivt arbete på en nysatsning kom man sedan att få in en oerhört intressant skara bryggerier från England och USA. Tyvärr har deras arbete kanske gått lite fort och det har saknats en “craft beer”-grund att stå på utan mer varit en one man show där få inom företaget förstått vilka märken de fått in. Något jag vet att flera krogar klagar på, de är inte nöjda med kunskapen om ölen de nu fått in, något krogpersonalen ibland varit bra mycket mer kunniga och intresserade om. Detta tillsammans med det stora antalet nya bryggerier har fått det att sticka i ögonen hos andra i branchen. Den förstaklassiga kundkontakten Brill & Co har och som har varit deras styrka måste i Galateas fall omsättas i kunskap och passion hos deras anställda, annars riskerar de att bränna sitt eget skepp. Galateas framfart blir lite som trollet som snor allas guldmynt och som aldrig stannar upp och säger att han egentligen är ensam och bara vill ha sällskap.

Great Brands har gjort oerhört mycket för Sverige och varit de som puschat in många märken på den svenska marknaden, så all cred till dem. Tyvärr fungerar det inte att ständigt utmåla sig som underdogs och samtidigt leverera öl som oftast står och blir gamla på hyllorna. Med sin bakgrund och hur företaget är uppbyggt blir det också fel att måla upp andra som djävulen och pengakåta stofiler, vill minnas att när den spanska lagern Ambar kom på marknaden så motiverades det öppet med att försäljningen av öl som den och den tyvärr superäckliga AC/DC-ölen möjliggjorde försäljningen av annan öl – något man verkar ha glömt nu. När man kastar skit på varandra över att sälja “gammal ö” eller sälja masslager bör man kanske ha källkritiken att ens egna öl ute på hyllorna har helt keffa datum och när man dessutom säljer öl som man fått bekostad av bryggerier så är det oundvikligt att något kommer ske eller någon inte kommer att upptäcka eller tycka till om det.

goodbye-graphic

Så. Nu tar jag en paus och andas ut. Förlåt om någon tagit sig illa vid, men det är såhär jag ser det utifrån vad jag vet. Rätta mig om jag har fel, men då har jag i många fall källorna direkt hos bryggerierna och bryggarna och inte genom rykten eller skvaller. Sandlådenivån blandat med vår elefant gör att saker som det ovan aldrig voicas, alla är för rädda eller har för mycket prestige för att våga tycka till om det. Jag kommer säkert få mail från anställda hos alla ovan som säger att jag numera är paria, men det är okey för jag vill inte vara aktiv på en ölscen där alla är rädda att ha en åsikt eller beter sig som barnungar – det hämmar bara spridningen av en medveten ölkultur!

It’s better to burn out than to fade away!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “Varför kastas sten i importörernas glashus, nu får det vara nog!””

 1. Johan says:

  Mycket bra skrivet. Håller med dig.
  Pöss

 2. Carl says:

  Bra skrivet. Du slår huvet på spiken!

 3. hefski says:

  Bra rutet!

 4. Ievels says:

  Bra skrivet.

  En notis. Vet inte om det bara är jag, men när jag beställt styckvis öl från SB:s bestälningssortiment så kommer öl som har många månader på nacken, och ibland upp till ett år. Oavsett leverantör. Hur kan man ha så gammal öl på lager? Tänker främst på hög-humlig öl. Blir ju inga roliga recensioner.

  En av anledningarna till att Russian River slutade sälja upptappad Pliny the Younger på flaska.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Något Galatea redan gör med bryggerier från Colorado. Nackdelen är väl som vi diskuterade i det rätt omtalade inlägget om den svenska importörsscenen att det har blivit en annan maktbalans än tidigare – på […]


Leave a Reply