Categorized | Ölrecensioner

Öl & glasrecensioner: Poppels Projekt 002 Russian Imperial Stout – Spelar glaset någon roll?

För någon timme sedan skrev jag om Poppels Prototyp 3, en prototypöl till det som sedan blev den färdiga Projekt 002 Russian Imperial Stout. Deras RIS är tvåa i serien av “projektöl” – öl som är “lite mer” men som bryggs i en lite mindre skala och deras Projekt 001 DIPA togs emot väldigt väl. Skillnaden mot Prototyp 3 är att 002’an är lite, lite svagare (8.5% istället för 9%) och har 7 maltsorter jämfört med 9. Betoningen på valet av malt ligger på rostat korn, choklad- och svartmalt för att ge toner av choklad och lite aska. Tydligen är en bra rekommendation till ölet meditation om vi ska tro flaskan, lite uppslupet och kul kan tyckas.

En flaska på 33 cl kommer att kosta dig 29,90 svenska enkronor och ni kan beställa ölet från och med imorgon på den här länken till Systembolagets hemsida.

 

Poppels Projekt 002 Russian Imperial Stout

 

IMG_20140129_191753Utseende: Svartbrun vätska som pryds av ett ljusare ljusbrunt chokladfärgat skum.
Doft: Rivig humle med herbala toner som får sällskap av aska och bränd humle likt väldigt humlade Imperial Stouts eller extra mörka Black IPA’s. Choklad, viss fruktighet och saltlakrits. Påtagligt mer brända toner i denna med mindre fruktighet och len choklad. Rivigare helt enkelt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Brända humlekottar, mörk choklad och djupt bränd malt gör 002’an kraftigare och mer mogen än Prototyp 3 som var snällare. Alkoholstingen är borta även här och den är väldigt lättdrucken och ren vilket är Poppels signum.

Betyg? – Bättre-. Det är riktigt gott och de brända humletonerna fungerar väl och ger ölet en fin variation och djup i smakerna av bränd malt, choklad och lakrits. Kanske att den tappat lite i komplexiteten mot Prototyp 3 som var lenare, fruktigare och kanske även lite sötare. Samtidig gillar jag kraften i den här. Intressant hur man har arbetat med maltprofilen som här är råare vilket passar stilen bättre även om det fortfarande är lite snällt á la Poppels. Nä, köp rekommenderas.

 

Skillnader mellan glasen:

Utseende: Till skillnad mot Prototyp 3 så är skummet lite ljusare och hålls ihop lite sämre i provningsglaset, otippat. Härliga skumkronor i Tekuglaset som knappt vinner detta 1-0
Doft: Rökigare och kraftigare näsa i provninsglaset medan Tekuglaset ger mer bränd humle och fruktig choklad. Svårt att finna en vinnare men kanske att provningsglaset passar ölet bättre 1-1
Smak: Här är provningsglaset rakt på sak och sättt vätskan trängs fram in i din mun ger extra skjuts åt smakerna som är rätt enkla och ännu inte alltför komplexa. Detta tycker jag faktiskt gynner provningsglaset medan Tekuglaset lättar upp smakerna, gör dem fräschare och lättsamma – på gott och ont. En öl likt den här kanske man vill ha tyngre och då fungerar provningsglaset bättre, knapp seger med 2-1

Slutsats: Här vinner provningsglaset lite otippat, inte för att det är bättre i sig utan vill du har mer luftiga toner och aningen mer komplexitet så välj Tekuglaset. Gillar du istället kraft och pondus i en såpass mörk öl så är provningsglaset dock bättre. Mycket beror på komplexiteten i ölet och tiden du vill ge det.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply