Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Seatown Brewing Modern Gotlandsdricka

Hembryggarparet Joakim (även bakom ölbloggen Good Morning Beer Lovers) och Sofia har sedan något år tagit steget från ölnördar/ölfantaster till att börja brygga själva. Jag och M2 har över något år fått äran att prova på allt från hembryggda dumleöl till cider och nu senast en modern twist på den annars rätt ovanliga Gotlandsdrickan. Ölstilen som på RateBeer går under samma gruppkategori som finska Sahti och estniska Koduõlun dyker upp någon gång då och då i bryggarvärlden och främst är det amerikanska Jester King jag tänker på då de i fjol provade sig på en Gotlandsdricku. Därför är det väldigt roligt att svenska hembryggare vågar och vill prova på ett stycke svensk tradition och historia. I Seatown Brewing’s fall har ölet fått en modernare twist med lite modern humle och istället för bakjäst har man använt en saisonjäst. Ölet är på 6,7% alkoholstyrka och har rökt råg för att ge den traditionella rökigheten, humlen kommer i form av Magnum och Cascade.

 

Seatown Brewing Modern Gotlandsdricka

 

IMG_20140217_212455Utseende: Aningen disig och matt kopparfärgad vätska med litet fizzigt skum som sitter kvar längre än förväntat kring glasväggarna.
Doft: Fina aromer av charkuterier paras med aningen fruktighet med dov persika, melon och sötma. Rökigheten lägger sig perfekt med fruktigheten som i mer traditionella och mer hårt rökta öl tenderar att ge för mycket sälta och kärv rökighet. Här markeras den samtidigt som den inte låter humlens fruktiga toner ta över för mycket.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mjuk i munnen med snälla små kosyrebubblor. Även i smaken är flörtande mellan rökighet och fruktighet spännande även om den mjuka munkänslan och sötman ger viss fördel åt fruktigheten – på gott och ont. Kanske att smakerna i slutet gifter sig lite väl vilket gör att du får en sötfruktig rökighet mer än växelspelet och mot slutet är den som en lite rökigare pale ale, aningen riv där hade vägt

Betyg? – Bra+(/Bättre-). Jag vill egentligen bara ge ett högre betyg för ölets elegans och fina balans i smakerna. Du märker inte de 6.7%’en, alls utan hade detta serverats på fat en sommarkväll hade jag gladligen bälgat i mig flertalet krus. Saisonjästen är ett trevligt inslag och livar upp ölet och ger det en mumsigare, mysigare och mildare touch som jag tror är vad som gör det positiva i helheten. Well done!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply