Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Omnipollo Magic #7 – Pineapple/fresh mint Wit

Omnipollo har gjort sig lika kända för sina öl som för sitt estetiska utseende där Karl Grandin har satt sin prägel på varenda öl man har släppt, något som kräver tid och ofta leder till ett visst fokus. Man vill ju inte lägga ned tid på att skapa någontin unikt och vackert bara för att se produkten lanseras lite på sidan av de övriga, större lanseringarna. Med nya Magic Numbers vill man kunna släpp mindre batcher (“a dreamy small-batch series” kallar dem det) som inte behöver föregås med lika mycket snack eller att det görs någon större release. Henok kan fokusera på ölen och Karl får lite tid till annat. Ölnamnen blir olika numren som betyder något för Henok och Karl eller som bara känns passande och det minimalistiska utseendet på flasklabeln sätter förväntningarna något lägre än på de vanliga ölen.

I dagarna släppte man de två första ölen  i serien; 7 som vi provar nedan är en 4.5% stark sur witbier bryggd med ananas och handplockar mynta medan 3,14 är en saison med vildhonung. Självklart kommer snart min favorit, 42 med gottigheter som passionsfrukt och lime. Ja, ni är inte helt fel ute om ni tycker att ölen till stor del låter som drinkar sett till vad de innehåller och Henok har ju länge hintat på deras Facebooksida att han är intresserad av hur man kan transformera öl till drinkar och vice versa. Just 7 som vi nu skall prova är alltså brygd med ananas och för att få ut extra mycket ananaskaraktär, vilket kan vara svårt då det är en lite svårarbetad frukt så har Henok ocskså gjort en ananaspurée som skickades ner under bryggningen.

 

Omnipollo Magic #7 – Pineapple/fresh mint Wit

 

Omnipollo7Utseende: Rätt urvattnat ciderliknande utseende på den tunna, citrusfärgade vätskan, det lilla skummet lägger sig fort.
Doft: Doften för med sig citrus á a limoncello och rengöringsmedel, mynta och lättsamma kryddor av korriander, mint och tropik. Utan att veta att det vore en surare witbier hade man kunnat uppfatta den som lite unken, men den har en lovande syra och dofterna är lite otippade och intressanta. Ananasen är lurig, vet du om att den finns där så känner du av den men tack vare syran så kan den nog uppfattas som lite annan syrlig frukt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Spritzig kolsyra med små mousserande bubblor och utan att vara direkt sur så har den en sur syrlighet som för tankarna åt läskande citrusdrinkar, typ en mojito med citrus och billig tysk tropikjuice. Ananasen kommer inte fram alltför tydligt och hade även i smaken varit svår att plocka ut om man inte vetat om dem. Citronsyra och en nästan laktoliknande syra kommer fram på slutet tillsammans med mynta och örter och lämnar en stram känsla i munnen. Myntan växer fram mer och mer ju varmare ölet blir och du har kommit över den initiala smaken av citrus och ananas.

Betyg? – Bra(+). Det är inte Omnipollos bästa öl men en spännande coctailliknande skapelse som fungerar utmärkt som en läskande sommarfrestelse där vetskapen att den är på snälla 4.5% gör ditt samvete väl. Det här kan man beställa in en pitcher av en varm sommardag och jag vill verkligen bara hälla på krossad is och garnera med en myntakvist, samtidigt är ölet lite för svagt i smakerna för att den skulle klara det.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply