MankerBeer and Food: Surisarna – Pilgrimsmusslor med äppelsallad och Cantillon Saint Lamvinus

Pilgrimsmusslor med äppelsallad är en riktigt fräscht, lättlagad och god rätt som fungerar både som förrätt eller lätt sommarlunch. Vi har gjort den ett par gånger och resultatet har alltid blivit lika trevligt, och gott. Nu bjöd Manker hem oss på middag och vi fick chans att bjuda ett par ölfantaster på rätten vilken vi då också såklart paratade med en av våra favoritöl – Cantillon Saint Lamvinus. På Cantillon låter man Merlot- och Cabernet-Francdruvor blandas med två till treårig lambic i stora Bordeauxfat. Vi fick frågan var du kan få tag på ölet som inte har svensk distribution och vårat tips är att kika in vårat gamla inlägg om bra webshoppar. Flera av dem får då och då in av små kvantiteter av Cantillons mer speciella öl såsom Vignerrone, Saint Lamvinus, Fou Foune etc. men det gäller att vara snabb. Ja, det är webshopparna eller att göra den magiska resan ned till Cantillon och hoppas att man kan finna någon flaska. Annars går det nog bra att beställa hem någon frukt/bärlambic från De Cam som ibland också finns hos svenska importören Constant Companion.

 

Pilgrimsmusslor med äppelsallad
Ingredienser (6-7 pers)

pilgrimsmusslorsaintlam2 stora gröna äpplen
2 ägg
2 dl rapsolja
Vitvinsvinäger
1 dillkruka
Salt och peppar
1 paket sidfläsk med svål (ej bacon)
12-14 pilgrimsmusslor

Äppelsallad
Rör ihop äggulorna och rapsolja till en slät majonäs, börja med äggulorna och vispa sakta ned rapsoljan så att det blir en jämn majonäs, i takt med att det börjar bli tungt kan du öka på strålen av olja (googla hur du gör majonäs bäst om du är osäker). Blanda i finhackade gröna äpplen och hackad dill i en bunka. Salta och peppra efter behag. Om du vill smaksätta salladen kan du ha i lite tryffelolja eller olja med röksmak.

Sidfläsk och pilgrimsmusslor
Börja med att torka av pilgrimsmusslorna ås att de får bra stekyta.
Stek sidfläsket till önskad knaprighetsnivå, lägg sedan åt sidan.
Stek pilgrumsmusslorna i det överblivna fettet från sidfläsket.

Lägg upp så fint du kan och garnera gärna med löjrom och små dillkvistar. Om du vill kan du antingen servera sidfläsket i långa skivor med pilgrimsmusslorna bredvid, eller om du vill skära sidfläsket i mindre bitar såsom ovan. Vill du ha en torrare sallad kan du låta äppelbitarna torka lite innan, i salt eller citron (glöm inte saltet eller citronen så äppelbitarna inte oxiderar). Sidfläsk i bit fungerar minst lika bra om inte bättre men det blir ett annat tillvägagångssätt då. Stek det länge i ugn med svål upp ovanför vätskan som den ligger i. Använd gärna cider, lambic eller äppelmust till “badet”. Låt gå i ugn några timmar på 200 grader. När köttet är mört och svålen blivit ett krispigt himmelrike på toppen är den klar.

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply