Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Rochefort Trappistes 10

Det finns en hel del klassiker på Systembolaget som många ofta går förbi, vilket jag tycker är lite synd. För ett tu tre så är de inte längre på hyllorna. Därför tar jag och privar igenom lite blandat från ölen som en gång fick mig och många andra att börja intressera sig för öl. För bara för att man snöat in på Lambic, amerikanska DIPAs eller tunga Imperial Stouts så är ju inte de här ölen sämre för det.

En av världens högst rankade öl (plats 9 när detta skrevs) finns i vårt standardsystem och jag är faktiskt väldigt rädd att den ska ramla ur Systembolagets system då Systembolaget har mycket hårdare regler nuförtiden. Alkoholstyrka, pris och åtgång gör att om en öl inte säljer särskilt bra, ja då riskerar den att åka ur, eller in i beställningssortimentet. Då ölen ändå kostar en del med sina 40,70 kr väljer nog många bort just dagens öl, Rochefort 10.

Brasserie Rochefort är ett bryggeri beläget inne på det belgiska klostret Abbey of Notre-Dame de Saint Rémy. Här har det bryggs öl ända sedan 1500 talet. Dock har klostret förstörts, brunnit ner och stannat av i bryggningen många gånger men ölen består och håller alltid sin absoluta toppklass. Många tror att det kan bero på deras vatten som är från egen brunn inne på klosterområdet.

En rolig sak med just Rochefort är att ölen bara finansierar själva bryggeribiten och allt eventuellt överskott går till välgörande ändamål, i enlighet med kraven för klosteröl. Så det är inte bara gott, det är för en bra sak du dricker ölen.

 

Rochefort Trappistes 10

 

rochUtseende: En väldigt mörk öl. Brunlila som ett katrinplommon som bryts av med ett krämigt vitt skum. Mycket elegant.
Doft: Doften är stor och främst av mörka torkade frukter som russin, katrinplommon och fikon. Men det är även en viss doft av choklad och kola.
Smak: Otroligt komplex öl med sina mörka frukter där man i olika stadier känner samtliga av de frukter jag känner i doften. Främst är det plommon som sticker ut. Den är torr men ändå kommer det en välkomnande sötma från choklad, läder och lite tuggtobak. Mycket värmande alkohol avslutar ölet snyggt.

Betyg? – Bäst. Även om detta förmodligen inte är ett öl för en varm sommardag så är det helt fantastiskt. Den är så otroligt komplex ändå så otroligt välbalanserad. Lite väl tungt kolsyrad kan man tycka, men när man låter den vila i ett glas med stor öppning så mattas det långsamt av. Otroligt lättdrucken för sin höga alkoholhalt på 11,3% ABV. Att lagringspotentialen är extremt bra kan jag utlova, för jag har provat att dricka äldre varianter förr och de blir bättre och bättre med tiden.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

2 Responses to “Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Rochefort Trappistes 10”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] För ett tu tre så är de inte längre på hyllorna. Igår skrev jag om den fenomenala belgaren Rochefort Trappistes 10 och idag är det dags […]

  2. […] då min serie om bortglömda klassiska öl fortsätter. Efter Pilsner i form av Jever belgo genom Rochefort 10 och Bitter med London Pride är det nu dags att kika på en klassisk […]


Leave a Reply