Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Twisted Thistle IPA

Det finns en hel del klassiker på Systembolaget som många ofta går förbi, vilket jag tycker är lite synd. För ett tu tre så är de inte längre på hyllorna. Ja, ni är nu vana vid den ingressen då min serie om bortglömda klassiska öl fortsätter. Efter Pilsner i form av Jever belgo genom Rochefort 10 och Bitter med London Pride är det nu dags att kika på en klassisk IPA.

I Sverige tror vi ofta att en IPA ska vara den mest humlestinna och beska ölen man kan få tag på. Men det finns några få bra exempel kvar på hyllorna som är mer typriktiga mot den “riktiga” IPAn. En av de brittiska som använder sig av amerikansk humle men ändå försöker hålla sig till den mer typriktiga IPAn är skottska Belhavens Twisted Thistle IPA som finns på Systembolaget för 17,30 kr.

Nyligen bytte man etikett och tidigare hade den en ljus flaska som gjorde den lite sunkig, men sen man bytte till mörk flaska har den blivit klart bättre och man fick faktiskt silver på SBWF.

Bryggeriet Belhaven har anor från tidigt 1700tal även om det finns vissa fynd som tyder på att man har bryggt öl på platsen redan på 1200 talet. Munkar lär ha bryggt öl på den tiden då det fanns väldigt gott om korn till bryggning. Belhaven var fram till och med November 2005 det äldsta oberoende, levande, bryggeriet i Skottland tills man blev uppköpta av engelska Greene King. Många är det nog som började i humleträsket med den här ölen innan humletrenden slog fast sina klor och det inte var lika vanligt med humlebomber på Systembolaget förr.

 

Belhaven Twisted Thistle IPA

 

belhaven-twisted-thistle-ipa-bottleUtseende: En ljusare bärnstensfärgad öl med ett mjukt skum med fina flyktande kolsyrebubblor.
Doft: Doften är av malten och man känner att ölen kommer att ha en trevlig maltsötma. Annars är det en doft av apelsin- och aprikosmarmelad, honung, samt humlens dragande doft av citrus.
Smak: Inte fullt så söt som man tror ur doften, men väl en söt maltbas som påminner i smaken om kolasås och toffee. Apelsiner och aprikoser mynnar ut i en citrusfrisk men fortfarande mjuk beska i eftersmaken. Eftersmaken hänger inte kvar så länge, men när beskan börjar lägga sig får man en viss brödighet.

Betyg? – OK. Ölen representerar inte riktigt mig på något vis, men det är en sån där öl som man kan dricka nästan när som, med vem som. Borde passa alla läger av öldrickare i det fallet. Den är välbryggd likt de flesta brittiska klassiska öl. Det är lite som en blandning mellan en ESB och en modern amerikansk IPA egentligen.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

2 Responses to “Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Twisted Thistle IPA”

  1. jonas says:

    Är verkligen London Pride en Porter? (som ni skriver i texten ovanfö) trodde detta var en typisk engelsk bitter.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply