Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Bianca Mango Lassi Gose

Nu till helgen är det premiär för Omnipollos senaste öl, en Gose som fått inspiration av den traditionella drycken Lassi. Istället för yoghurt, kryddor och frukt har man laktos, mangopurée och havssalt i ölet. Är ölstilen ny för dig är det inte så konstigt då det är först på senare år stilen har fått ett uppsving efter att ha i omgångar ha legat i glömska. Balder har tidigare skrivit en väldigt bra historieöverblick om stilen, läs den så vet du vad du ger dig in på när du provar Omnipollo Bianca.

Med bara 3,8% alkoholstyrka är det en öl man med gott samvete kan ta ett par glas av utan att trilla av stolen och Henok ska själva ha varit så nöjd med ölet att han var nära att göra just det, men mest av den simpla orsaken att han vart riktigt nöjd med ölet.

Vill du prova ölet finns den från och med imorgon på Nöjesguidens Ölfestival i Stockholm innan den letar sig vidare ut i landet.

 

Omnipollo Bianca Mango Lassi

 

IMG_20150129_173504Utseende: Matt urvattnad och gul till färgen med ett frostigt vitt skum.
Doft: Stiltypisk arom av salt, lite mineral och den för vissa aningen fräna men ack så underbara laktosen. Ju mer ölet värms upp i min hand ju mer blommar doften av mangomos fram. Mangosötman botas med saltet så du får inte den härliga puréen utan mer “hård” mango. Annars är det som alltid oerhört rent och fokuserat i doften där stilen kanske begränsar bredden av dofter.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med en okey kolsyra. Rätt mild till kroppen men trots det vare sig tunn eller matt i smakerna. Nu när ölet fått värmas lite så kommer smakerna fram betydligt mycket lättare. En mjölklen, men saltstickig känsla i munnen som nog hade lurat många att tro att de fått helt annat i munnen än en öl. Om ni har druckit Omnipollo Magic #411 så känner ni igen er i den smoothieliknande grunden för smakerna. Du känner en tydlig smak av mango men mer likt i te än öl då det är lite herbalt och utan sötman. Jag känner istället tydliga drag av  ise med citron- och mangosmak. Jämfört med andra goses får du den typiska saltkaraktären mer mot slutet och i eftersmaken än att det spritter till i hela munnen.

Betyg? – Bra+. Inte en av mina absoluta favoriter men så var det också det jag sa första gångerna jag drack “411”, som kom att bli en favorit. Anledningen är nog att med en återhållsam kolsyra och smaker som rör sig bland te och olika läskande drycker så luras man lite, vilket också är ett gott betyg. Det här är helt enkelt för lömskt och lättdrucket och kommer att bli en hit på krogarna och Omnipollos Hatt i sommar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply