MankerBeers stora påskölstest 2015

PSKKRR~1“Äntligen” är det dags för årets påsköl att ta över hyllorna, äntligen. Nä jag är inget större fan av påsköl och vissa kanske minns tidigare års utbrott över öl som oftast smakar som mjäkiga, något karamelliga standardales. Julöl kan jag ändå se tanken bakom, lite alkoholstarkare öl som inte är helt främmande för lite traditionella julkryddor. Men påsköl. Varför? Även fast vi ser mer annorlunda ölstilar som märks som påsköl så är det ändå lite för mycket som är “meh”. En uppfriskande humlefruktighet, en balanserad porter eller varför inte något riktigt traditionellt brittiskt bittert?

Julen har sina smaker, oktoberfestölen sin utpräglade stil och till och med höstens pumpaöl kan härledas till något. Men påsken? Påskölstraditionen är ungefär lika gammal som någon som nyss gått ut gymnasiet och går att härleda till just julen, julen hade ju sin öl så varför inte påsken? 1991 släppte därför Carlsberg sin Påskebryg som vart första svenska påskölet, något som sedan ökat i antal varje år. Ägg, sill, nubbe, får och allehanda tillbehör – vad smaksätter man ölet med då? Ja, ingenting. Man låter det vara enklare öl som med en väldigt mild bitterhet och rena aromer och smaker samspelar fint med maten. Malten får vara i huvudrollen och traditionellt sätt var det ofta europeisk humle i ölen, något som nu börjar ändras. Ölen då? Bra till mat – javisst. Alltid gott att dricka ensamt – sällan tycker jag.

Nåväl, här är våra kortare omdömen samt längst ned våra favoriter samt en fullständig lista på påskölen i det ordinarie sortimentet. Det kom ett gäng lokala påsköl men där var det knappt några som stack ut, så ja, vi tar dem lite senare. Ölen finns tillgängliga på Systembolaget sedan i måndags. Glad påsk!

 

Jämtlands Påskebrygd
Brittisk karamell, som en ren traditionell brittisk bitter med aningen torkad humlesting och torkade frukter. Trevlig efterbeska.
Betyg? – Ok+

Dugges Golgata
Väldigt ren till aromen vilket inte känns särskilt stiltypiskt. Även smaken är ren, ljus och har smak av strå, torkad citrus och ljus malt.
Betyg? – Ok+

Dugges Påsklager
Lagom stark chokladmousse med aningen bittra kaffetoner i både doft och smak. Väldigt trevlig mörk påsköl som kommer att passa fint till maten. Betyg? – Bra (+)

S:t Eriks Påskale
Lite för ren doft vilket släpper igen mer av vört, ljus malt och kryddighet men också fräscha toner av gyllene humle. Gillar du S:t Eriks rena humlestil så gillar du denna. Väldigt noggrannt avvägs beska vilket gör den snäll att ha på matbordet, men ändå med lite krydda att dra in i maten. Betyg? – Bra

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påskale
Inte alltför otippat ren och ljus till doft och smak. Smaken präglas av nötter, lätt bitterhet och lite bark. Mot slutet kommer aningen krydda fram vilket tenderar att gå fint mot ljust kött såsom skinka.
Betyg? – Bra

Nils Oscar Kalaspåsköl
Lättdrucken men med för påtagliga toner av grönsaker och rörig frukt. Tyvärr inte någon jättehit i min bok, men såhär långt den öl som smakar mest “öl”. Servera till lättare rätterna eller som sällskapsöl.
Betyg? – OK

Oppigårds Easter Ale
Mjuk i munnen med lätt beska och efterbeska där smakerna framförallt är kring fruktigheten från humlen, uppvägd med en trevlig sötma. Ska du bara ha en påsköl att dricka för att det är gott med öl, mer än att den ska sticka ut så är det här bäst bland de vi provat. Utmärkt val.
Betyg? – Bra

Wisby Påsköl
Lite tyngre smaker av grape och exotiska frukter, väldigt lätt beska och ja en rätt enkel öl. Även detta en bra dryckesöl som gör sig bra som allt-i-allo på bordet.
Betyg? – OK+/Bra-

Three Hearts Påskebrygd
Överdrivet sött, mycket kola, massproducerat. Nej tack. Servera till, ingenting…
Betyg? – Sådär.

Designbrew PåskEko
Sommrig arom med nyskördade blommor, mynta, apelsin och korriander. Lätta toner av rostad nötmassa på slutet. Oklart om den skall vara såhär kryddig, men det är uppfriskande. Servera till en sallad eller ljus kött. Men var beredd på kryddigheten.
Betyg? – Bra-

Nynäs Pumpviken Påsköl 2015
Halvmörk maltsötma med lite kola, lite karamell och så sötma på det. Smakar påsköl, rätt bra sådan, men påsköl. En mångsidig öl som är utmärkt som dryckesöl eller att ha på bordet och bara njuta av.
Betyg? – Ok+

Mariestad Påskbrygd
Aningen syrlig stereotyp påsköl. Passar bra till vasken.
Betyg? – OK

Jämtlands Påsköl
Igen en påsköl i mer brittisk bitter-stil, men med en mer rostad framtoning. Citrus, lätt kryddig rostad malt och allt annat som kännetecknar en mörkare bitter. Trevlig på bordet! Bra som allroundöl både till mat och sällskap.
Betyg? – Ok+

Ørbæk Påskebryg
Nästan belgiska jästtoner av kandisocker, mandelmassa, örter och skön mörk sötma. Men något mildare till kroppen och överlag rätt enkel. Men kul med något som sticker ut bland de andra påskölen. Prova till skinka, ljust kött eller lite ägg.
Betyg? – Ok+

Barlingbo Gröinar
Rökig tjära, bränd torv och mörk sötma i näsan, smakmässigt mest tjära, torv och lite torkad frukt. Även detta en öl som sticker ut, men hoppas att du gillar torv. Samtidigt är det inte alltför rökigt eller hårt så att du får en överdriven sötma eller störande smaker. Kan gå bra mot lite kraftigare mat där smakerna från ölet kan bryta igenom.
Betyg? – Ok+

Electric Nurse Easter Porter
Härligt mild porter med lättrostad torr malt, kallt kaffe och bitter billig choklad. 4,2% gör den perfekt att ha ett gäng av på bordet, smakerna levererar utan att ta över! En bra vardagsöl som inte gör bort sig till en skinkmacka eller ljust kött.
Betyg? – Bra
glad_psk

Så vilka öl skulle jag rekommendera? Ja, Electric Nurse, Dugges Påsklager, Oppigårds Easter Ale och Designbrew är de jag tycker ger ett rätt varierat men smakrikt påskbord. De fungerar med mat, som sällskapsdryck och ger dig både en porter, en lite kryddigare ale och en mer traditionell påsklager. Samtidigt bör du gå på känsla och vet du med dig att gäster, eller du själv föredrar enklare öl i mer traditionell stil kör då på Oppigårds och Jämtlands som ger dig en trygg högtidskänsla. Är du sugen på större smaker, testa Ørbæk, Gröinar och Designbrew alla rätt nya bryggerier på vår svenska marknad samt öl som ger dig en större smakresa.

Påsköl 2015

1338, Jämtlands Påskebrygd, 4,5 %, 500 ml, 26:30
1325, Dugges Golgata Bitter, 4 %, 330 ml, 20:00
1395, Dugges Påsklager, 6 %, 330 ml, 20:10
1300, S:t Eriks Påskale, 5,5 %, 330 ml, 19:30
1302, S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl, 5,3 %, 330 ml, 20:20
1360, Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6 %, 330 ml, 20:20
1374, Oppigårds Easter Ale, 5,3 %, 500 ml, 27:80
1390, Wisby Påsköl, 6 %, 330 ml, 19:90
1327, Three Hearts Påskebrygd, 6 %, 500 ml, 18:00
1393, Designbrew PåskEko, 5,5 %, 330 ml, 26:30
1341, Nynäshmans Pumpviken Påsköl, 5,8 %, 500 ml, 30:30
1315, Mariestads Påskbrygd, 5,8 %, 500 ml, 18:40
1385, Jämtlands Påsköl, 6 %, 500 ml, 27:40
1345, Ørbæk Påskebryg, 7,2 %, 750 ml, 61:10
1381, Barlingbo Gröinar, 7 %, 330 ml, 26:60
1399, Electric Nurse Easter Porter, 4,2 %, 500 ml, 28:80

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeers stora påskölstest 2015”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] kanske redan har läst min genomgång av årets påsköl, en typ av öl jag oftast har något svårt för. Likaså lär ni inte ha missat mina utsvävningar […]


Leave a Reply