Manker Lackar – Eller, “Vi provar påskölen i det lokala sortimentet”

PSKKRR~1Ni kanske redan har läst min genomgång av årets påsköl, en typ av öl jag oftast har något svårt för. Likaså lär ni inte ha missat mina utsvävningar om det lokala sortimentet och bristen på kvalitet som tyvärr finns i det lokala, småskaliga utbudet som Systembolaget erbjuder. Det börjar bli lite tjatigt att jag ska behöva såga öl och som jag tidigare har skrivit så gillar jag inte att skriva ned öl. Men efter alla påtryckningar från er läsare om att lyfta fram ölen som återkommande underpresterar så försöker jag ge en ärlig bild av det lokala sortimentet.

Bra öl är bra öl och jag vill verkligen lyfta fram de som försöker, som kämpar och de som faktiskt gör framsteg. Samtidigt är inte allt guld och grön skogar utan det finns väldigt många eldsjälar som vill lyckas med sitt bryggande men som tyvärr nog hade gjort bäst i att börja om i skolbänken. Läsa på om receptmakeri, om bryggteknik, om alla faktorer som påverkar ölet. De borde resa, prova mer öl och vara mer självkritiska. För då hade också deras produkter levererar mycket mer. Det som ändå glädjer mig lite är att snittbetyget i det lokala påsksortimentet trots allt är över medel på de vanliga släppen. Många av ölen har också större potential. Men tyvärr är min slutsats att det är bättre att köpa lite annan öl än många av de här lokala ölen, även denna gång. Tyvärr.

 

Lokala Sortimentet Påsköl
Bryggeri – storlek – kostnad – kostnad/liter – %

Nääs Påskale 330 22.9 69.39 4.6
Smakar inte värst mycket , en ale med viss beska. Rätt okey även om det är för trist för att motivera ett större pris.
Betyg? – OK

Folkared Hare of the Dog Easter Ale 500 32.5 65 5.4
Doftar lite gyttja, och är överlag lite off – men smaken är väl drickbar, till en början. Nä, inte toppen. Storflaskan till trots så blir det rätt dyrt för något som inte imponerar.
Betyg? – Sådär

Onsala Gathenhielm Påskbrygd Ale 500 34 68 5.1
Kryddor med rätt mycket mynta, korriander och lime och man anar att det ska dölja något. Nä, sådär. Kryddigheten tar över och jag tycker inte att man lyckas binda ihop smakerna.
Betyg? – OK

Villovägens Falu Påsköl 330 38.9 117.88 5.5
Doftar först julöl med lite kryddor, typ en häxa på Fernet och ¨påskmust. Rätt fyllig, porös och en okey smak med lite espresso och chokladtoner. Drickbar.
Betyg? – OK

Fängelset Easter Ale 330 28.5 86.36 5.5
Ingefära, brända leksaker och mörk malt i doften, betydligt mer samspelt i smaken. En lite mörkare och helt okey påsköl med något extra tack vare en mild krydda.
Betyg? – OK

Charlis Våreld 500 31 62 5.7
Luktar getkiss men smakar väl okey, om än lite “ulligt”. Smakar inte färdigt även om smaken trumfar doften som inte känns ren.
Betyg? – Sådär+.

Umeå Twin IPA 330 29.8 90.3 6.6
Doftar som en medelmåttig IPA med lite barnsjukdomar. En helt okey öl även om det inte är påskigt eller för den delen världsvant. Hamnar tyvärr i fållan med öl som ska smaka som en IPA utan att man vet hur en bra IPA ska smaka. Går nog att justera men just nu är det inte så spännande, samtidigt inte så mycket fel.
Betyg? – OK

Södra F*king Love Bunnies
Ren humlearom och en smak som bränner till, rejäl humlegiva som eldar på bra med vass humlesting. Vilket tyvärr är allt ölet har. Men bra för humlebombsfantasten som är okey med att humlen gör avkall på smaken.
Betyg? – OK

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply