Categorized | Ölrecensioner

Analys inför Systembolagets släpp i det lokala sortimentet 1 april

DrinkingLocalBeerVår resa mellan Systembolagets highs and lows fotsätter. Den första april släpps det 22 nya öl i Systembolagets lokala sortiment, det sortimentet där småbryggerier runtom i landet kan lansera öl på sina lokala Systembolag och genom webbeställning.

1 april är datumet och ni som följt vår kamp mot det lokala sortimentet anar att jag kommer att dra något om ett aprilskämt. Nu blir det faktiskt inte så utan både sista gången med lokala påsköl och nu i april har många öl höjt sig ett snäpp.

Borta är de värsta infektionerna och direkt undermåliga ölen, men tyvärr är det många öl som är kvar som inte riktigt är vad de utger sig för att vara. En Pilsner för mig ska inte smaka som en American Pale Ale och en Stout ska ändå ha lite tryck i sig. I det stora hela så har ölen varit lite renare och i många fall rätt goda.

Nedan finner ni kortare omdömen om alla de 22 ölen. Något jag har märkt efter några år med provningar hos Systembolaget är att öl jag har druckit vid tidigare tillfällen tenderar att vara något annorlunda. Ibland beror det på att ölen är lite varmare och har ståt framme en stund när vi får prova dem. Likaså kan de vara lite tröttare då de ibland är insända ett par månader tidigare. Så som alltid är nedan omdömen med en brasklapp, samtidigt visar det också brister i ölen. Ett välbryggt öl ska kunna serveras rumstempererat och ha stått öppen i en kvart utan att helt ha tappat. Men över till ölen.

 

Artikelnummer Namn Volym (ml) Pris (kr)

30263 Lundabryggeriet Pilsner 330 21.7
Örtig arom med viss sötma, aningar som drar åt urinoartvål med en syra som stör lite. En helt okey Pilsner men med lite att jobba på för att jag ska tycka den är godkänd.
Betyg? – Sådär+/OK-

30256 Stigbergets Pilsner 330 24.9
Mild örtighet med en distinkt Pilsnersmak med fokus på lite torrare smaker. En bra vardagsöl eller bland vänner.
Betyg? – Okey+

30277 Södra Lager Ekologisk 330 19.9
Brysselkål, grönsakssoppa och ulliga lamm. Nä jag tycker att det här smakar som en sämre fullager, tyvärr.
Betyg? – Sådär

30265 Nora Brygghus Pershyttepils 330 33
Tycker känna mig lite druvtoner med aningen frukt, vilket tyvärr osar bismaker. Inte direkt dålig, men liksom andra öl i släppet har man lite kvar att jobba med. Framförallt att sätta en egen prägel på ölet.
Betyg? – Sådär+/OK-

30252 Smugglarhamnens Pilsner 330 21.8
Blommig med rätt fin örtighet, tyvärr lite för syrlig. Smakar inte riktigt som en Pilsner, utan även här måste man jobba vidare med att sätta sin prägel på ölet.
Betyg? – Sådär+/OK-

30255 Lager 061 500 29.3
Icke. Det här är lika brettat som Brekeriets öl.
Betyg? – Underkänt

30267 Not For Sale Ale  330 36.9
Doftar tyvärr som en trött IPA eller underhumlad ale. Drickbar och enkel, men känns lite för trött. Har varit mycket bättre när den är färskare.
Betyg? – OK

30260 Crucified Barbara In the Red 330 25.7
Fruktiga feltoner med lite plastiga fenoler. Bättre till smaken och har en okey beska. Jag gillar den trots att jag anar att det är lite småfel som ger de toner jag uppskattar. Trots det en bra potential!
Betyg? – OK (+)

30257 Stigbergets Eko Pale Ale 330 26.9
Ett par månader gammal vilket gör den lite trött. Smakar lite mer brittiskt med blöt humle och malt, den här stilen av öl passar bra till middagen eller som sällskapsöl.
Betyg? – OK

30258 Stigbergets Pacific Pale Ale 330 28.5
Fruktigt barnkalas men även här inte jättefräsch vilket rubbar helhetsintrycket lite, men bra potential och smakerna finns där. Riktigt bra vardags Pale Ale för de tillfällen när man bara vill dricka en god öl utan att ölet ska vara i fokus.
Betyg? – OK+

30246 Adelsö Chicken Race Pale Ale 330 27.2
Fruktnappar och gelegodisar. Ren och god, har varit en otippad favorit sedan jag provade den på Stockholm Beer i höstas. Helt okey pris!
Betyg? – Bra!

30276 Villovägens Falu Ljuvlig 330 37.3
Bensinosande fruktsallad med viss syra. Klarar sig då potentialen och smakerna delvis finns där, men man måste få upp helheten lite och få bort vissa felsmaker.
Betyg? – OK

30259 White Wheatsnake Wheatbeer 330 25.7
Kryddig veteöl med lite syra och fruktkompott. Kanske lite grönsakstoner på slutet som jag har svårt att skaka av mig. Har lite att jobba med för att ölet ska hålla.
Betyg? – Sådär+

30264 Modernist Savant 330 33
Blommig arom, men tappar rätt mycket lite för fort och är för porös vilket aldrig bådar gott. Men finns potential och man måste bara “få ihop” ölet och smakerna lite mer för att ha en väldigt trevlig saison.
Betyg? – Sådär+/OK-

30253 Stillehavs Saeson 330 31.9
Grönsaksbuljong och nä, jag tycker inte det är så rent och fräscht som jag vill att en Saison ska vara.
Betyg? – Sådär+/OK-

30254 Jyske Dollars Vestkyst India Pale Ale 330 32.9
Sorachihumle ger fin arom och smak, balanserad beska och rätt smarrig rakt igenom. Men lite att jobba på.
Betyg? – OK+

30251 Electric Nurse per os India Pale Ale 330 29.9
En ren och fruktig IPA som kanske är lite för mild när vi får prova den. Brukar ha lite mer tryck. Men en okey IPA.
Betyg? – Bra-

30262 SjöCrona Munk 375 57
En söt och mild kryddig belgoale med värmande alkohol. Jag tycker att Kristianstads Bryggeri gör lovande belgoöl och det här är inget undantag. Kanske lite för dyr men jag vill uppmuntra er att prova på lite välgjort belgiskt från hemmaplan.
Betyg? – Bra

30247 Ängöl Kvad 750 83.5
Honung i doft och smak, en bra kryddighet och en väldigt smakrik ale. Smakar traditionellt och lite annorlunda, på ett bra sätt. Storflaska som bjuder in till att dela med goda vänner under påsk och vår.
Betyg? – Bra

30275 Villovägens Falu Gruvlig 330 51.7
Bränt och mörkt och liksom deras Ljuvlig är det en öl som levererar men som kan förbättras. I Gruvligs fall är den lite för tunn och har lite bismaker jag inte tror ska vara där. Trots det en bra mörk öl som man kan utveckla vidare.
Betyg? – Ok+

30283 Mohawk Whiteout Imperial Stout 330 29.9
Inte alltför otippat en öl som levererar kvalitet. Smakrik och full med karaktär. Bra mörka smaker som ändå balanseras av en rund, mjuk sötma. Njutningsbar för kalla kvällar eller när du vill dricka något gott.
Betyg? – Bra+/Bättre

30250 All in Brewing/Stronzo 100% Viking 330 44,9
Gillar du rökig mörk öl med mycket bränd torv, mörk choklad och starkt kaffe så kör på denna. Lite dyr men en öl med väldigt mycket smak. Utmärkt sipparöl.
Betyg? – Bra+/Bättre

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Analys inför Systembolagets släpp i det lokala sortimentet 1 april”

 1. Johannes says:

  Är “sådär” ett bättre eller sämre betyg än “OK”?

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Ja, tyvärr har betygskalan tagits bort rent visuellt.

   men är uppdelad i 7 steg med +/-. Så “Sådär+” är t.ex. att ölet har vissa fel men är nära att vara okey. Okey är också ett betyg för en öl som går att dricka, är helt okey men ingen sensation.

   Bra är ett betyg för en öl man utan problem kan köpa och dricka igen. osv uppåt.

   Världsklass
   Bäst
   Bättre
   Bra
   OK
   Sådär
   Odrickbar

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply