Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Vällagrad Pilsner Urquell Limited 1 Liter Ed.

Ibland hittar man saker i gömmorna som man skämms lite för, kanske lika mycket för att man har glömt bort dem som för att man ens har dem. Jag har tidigare skrivit om min relation till udda lagringsobjekt och vissa av anledningarna till att vi lagrar öl, det är ju faktiskt lite spännande. Som att hitta en smarrig IPA man glömt ett par år och som nu smakar likt en urvattnad Barley Wine, eller glädjen i en bortglömd Imperial Stout. Eller för den delen att hitta en gammal flaska South Plains som man vet nog för väl hur den lär smaka, eller i det här fallet en Pilsner Urquell från en limiterad 1 liters utgåva de släppte för typ 4-5 år sedan. En flaska jag fick i födelsedagspresent av M2, tack, verkligen, tack. Enligt baksidan på kartongen den kom i så gick ölet ut för några år sedan, man öl lagras ju.. Det vet ju alla – frågan är hur den här har lagrats. Just den här utgåvan lär ju vara slutsåld, men ni kan alltid köpa hem en vanlig Urquell och glömma bort i ett par år.

 

Pilsner Urquell Limited 1 Liter Ed.

 

Pilsner UrquellUtseende: Kopparskimrande vätska med stort krämigt vitt skum. Ser banne mig lite mer mörkt orangefärgat ut än vad jag minns ölet. Skummet lägger sig sakta och slutar som jästslurry ovanpå ölet, typ äggvita.
Doft: Doftar likt en gammal oxiderad belgisk ale med blöt kartong, sunkig säd och jästa frukter. Lite apelsin gör inte mycket utan det är väldigt platt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Helt okey till kroppen, kanske till och med att ölet känns fylligare och mjukare än annars. Smakerna är lite sunkiga och platta med pappkartong, unken citrus och källargolv med kalk och damm. Dock är det intressant och inte helt misslyckat, bara väldigt annorlunda.

Betyg? – OK. Gillar du 10-15 år gamla belgiska ales utan att erkänna för dig själv att mycket beror på hur gamla de är så kommer du att gilla detta. Det är annorlunda jämfört med en färsk öl och med en gräddig ostkub hade det nog varit helt okey.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply