Categorized | Ölrecensioner

De nya lagerölen 1 – Åre Bryggcompagni Ginko’s Pilsner

Oavsett vad för ölstilar man föredrar och mer än gärna ser till att ha hemma så kan vi nog slå fast att de senaste åren har varit rätt humlade med en viss dragning på sistone åt det sura. I och med att craft beer blev något som alla kunnat ta till sig, och tog till sig så blev just de här stilarna nästan likställt med craft beer. De stilarna som var populära innan humlens intåg halkade efter och färre bryggerier satsade på Porters, Bitters och Lageröl. Ändå är det just lagerölet som många svenskar förknippar med öl. Den svenska lagertraditionen går långt tillbaka och det är nästan synd att se hur få som har vågat satsa på moderna lageröl.

Tur då att vi på sistone får se bryggerierna som dykt upp de senaste få åren åter satsa på lageröl och pilsners. Åre bryggcompagni, Stockholm Brewing, Omnipollo, All in Brewing, O/O Brewing och Nya Carnegiebryggeriet är alla tämligen nya bryggerier som nu tagit fram en lager. Till det ser vi klassiker som Dugges, Nynäshamns Ångbryggeri och Helsinge som alla gör klassiska svenska lageröl. Det här vill vi uppmärksamma lite extra varpå vi plockat på oss lite blandade lageröl från framförallt de “nya” bryggerierna. Det är trots allt sommar och då föredrar jag nästan en läskande god pilsner före en rejält humlad smakbomb när jag sitter i solen.

 

Åre Bryggcompagni är ett bryggeri vi följt sedan deras första stapplande steg och planer på att bli ett etablerat bryggeri. Nu har man nått dit och man börjar också få utrymme och tid för lite nyheter. En av dem är Ginko’s Pilsner om nyligen släpptes i Systembolagets lokala sortiment.  Ölet är tänkt att vara en rätt så traditionell tysk pilsner och är uppkallad efter en bortgången släkting som kallades Ginko och som inte hade mycket över för de nya ölen som kom utan som gillade en vanlig god pilsner. Så en pilsner blev det.

På Systembolagets skribentprovning gav jag en liten varning för ölet som inte alls höll den standarden som bryggeriets öl brukar göra. Bryggeriet själva kontaktade mig och informerade att de öl som var på provningen inte var klara öl utan hade fått tappas upp innan den riktiga butteljeringen för att kunna lämnas in i tid. Ölet finns nu att beställa här ifall du vill prova en.

 

Åre Bryggcompagni Ginko’s Pilsner

 

Are Bryggcompagni Ginkos PilsnerUtseende: Stiltypiskt disig smutsgul vätska med litet ljust skum.
Doft: Förvånansvärt fruktig arom med lätt kanderade skal som följs av en mild pepprighet. Lockande sötma och degig ljus malt. Inte så stiltypiskt torr, örtig och crisp som jag hade önskat.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Smaken har örtigheten från grön humle och beskan ger en släng på tungan, men samtidigt finns det lätt kletig sötma som mattar av beskan. Just sötman tycker jag gör att ölet sticker ut lite, ifrån den typiska lagern men som samtidigt kanske flörtar lite mer med de inte alltför inbitna öldrickarna.

Betyg? – OK. En bra lageröl som visserligen drar åt det lite sötare, men som slutar mer beskt. Bra dryckesöl som jag tror kan fungera väl i samband med måltid

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “De nya lagerölen 1 – Åre Bryggcompagni Ginko’s Pilsner”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Nyligen uppmärksammade vi något vi verkligen saknat under flera års tid – en riktigt bra craft lager. Det skall inte vara något försök från ett större masslagersproducerande bryggeri som vill sälja in sig som craft och inte heller ska det vara något snabbt ihopkok som man valt att kalla för en lager. Istället ska det finnas samma passion, själ och arbete bakom en bra craft lager som i vilken annan öl som helst. […]


Leave a Reply