Categorized | Ölrecensioner

Ölrecension: Åre Bryggcompagni Mayfly Sparkling Ale

Sommaren 2011 var första gången jag skrev om Åre Bryggcompagni. Då var man fortfarande i planeringsstadiet och arbetade med att starta upp ett bolag, finna lokaler och få igång produktionen av testbatcher och prototypöl. Några månader senare fick jag prova min första öl från dem för att en kort tid senare även prova på än fler av deras öl. Ett av de öl jag då fick prova var grunden till ett av de två ölen de nu har släppt i Systembolagets beställningssortiment och på olika krogar, bland annat ansedda restaurangen AG i Stockholm. Genom beställningssortimentet kan ni ta hem deras 4C American IPA för 40.40 kronor och deras Mayfly Sparkling Ale för 37.60 kr. Det är också dessa jag kommer att prova framöver och idag är siktet inställt deras 4.7% starka blonde/golden ale Mayfly.

 

Åre Bryggcompagni Mayfly Sparkling Ale

 

Are Bryggcompagni MayflyUtseende: Lätt grådisig citrongul vätska med vitt krämigt skum som håller sig kvar länge och håller kvar aromerna fint.
Doft: Lätt stallighet med drag av gammal ost, torkad amarillo och nyborstad lamm eller yllefilt. Gillar man traditionella golden ales med Europeisk humle är det här i din stil. Ren och fin doft med det sköna lite unkna med citrus och hö. När den öppnar upp sig lite blir citrustonerna klarare.
Smak: Lätt munkänsla med bra kolsyra. Lättsam i munnen med en direkt smak som drar åt Oceanbryggeriet och även Skebo med sina cask ales och varsamt humlade golden ales. Bitvis blommig, bitvis den fina mixen av grape, ost och stall men hela tiden läskande med lagom eftersmak av citrus. Lär gå fint till middagsbordet och som sällskapsöl.

Betyg? – Bra/Bra+. Ett bra betyg för en öl som levererar helt i stil med vad en traditionell golden ale ska göra. Inga nymodiga humlesorter, märkvädiga IBU-antal eller fatlagringar, utan stiltypiskt och gott. Kanske några kronor för dyr sett till vad det är den levererar. Samtidigt finns det inga många liknande öl i Systembolagets sortiment och med möjligheten att beställa hem dem styckvis är det värt att prova på.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecension: Åre Bryggcompagni Mayfly Sparkling Ale”

  1. jovars says:

    sparkling ale – är inte det den där australiensiska ölstilen?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply