Categorized | Ölrecensioner

Underbara Belgiska julöl – Gouden Carolus Noël (Christmas)

För att fira jul och nyår så borde man välja en riktigt god öl att fira in kvällarna med. Vad är då mer passande än en stark Belgisk brown ale? Det är Het Anker som 2002 tog upp deras 38 år gamla tradition med de gamla julölen Cardinal Christmas och Anker Christmas, den nya ölen blev en del i Gouden Carolus-labeln. Här finns ölen att finna och en flaska på 33 cl kostar 29,50kr. Vilket känns överkomligt med tanke på att den trots allt är på 10.5%. Eftersom jag blev så imponerad även i år av Corsendonk’ Christmas Ale så bara behövde jag plocka på mig en till flaska Belgisk julöl då dessa inte brukar göra en besviken, så inte heller denna. Långt ifrån.

 

Gouden Carolus Noël (Christmas)

Utseende: Gyllenklar mörk mahognyfärgad vätska med minimala och små bubblor, gräddig och fluffig topp. med skumgardiner längs kanterna.
Doft: Riktigt fin kryddig och godissöt doft med mörka bär, frukter och kryddor. Goda inslag av körsbär, salt- och sötlakrits med aning anis och enbär. Lakritspistiller och samtidigt vuxen sambucca till en dessert på mörka frukter och bär samt lite likör – i ett nötskal som är ölen. Gott som attan.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Mild len munkänsla men ändå mjuk och len i munnen. Smakerna av lakrits, bär och lite körsbär med andra mjuka och lagom söta intryck. Smakerna byts av och är hela tiden lika silkeslena i munnen. Med tid lär den utvecklas ytterligare men redan nu är den helt underbart god att sitta och smutta på, eller bara glupskt smaska i sig som en bra dessert. Den har massa andra godsaker som ger djup bland smakerna, för den är inte bara len och god utan ebbar ut i en något roughare känsla – om än lika underbart god.

Betyg? – Bäst (+). Ge den här tid och du har en toppoängare, men redan nu är den magnifikt len och smakrik utan några inslag av jäst, syra eller andra smaker som åtminstone jag tycker kan ta bort mycket av en bra öl (även fast de hör till andra öltyper). Nä, det här trumfar Corsendonk Chrstimas Ale som är en riktigt god Belgisk ale på det sättet att jag lär köpa en hel kartong de närmsta dagarna. Som vanligt, låt hälften stå, drick hälften – köp sedan ett par flaskor till bara för att vara säker på att du inte gottar i dig alla på en gång.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply