Categorized | Ölrecensioner

Manker goes Belgo-Christmas – Corsendonk Christmas Ale

Humle. Höga IBU’s. Örnar och skränande biljakter. Om det är något Manker Beer inte är så är det tråkigt, vi försöker hålla oss till det vi älskar och inspirera andra att upptäcka vad det finns att finna i Amerikansk ölväg. Därför var några förvånade när jag hissade Dugges Höstbrygd som jag tyckte var riktigt god, och dessa personer lär bli än mer förvånade då jag nu väljer att hylla en Belgisk julöl. MankerBeer och Belgisk. De som följt bloggen ett par år, eller bara några månader vet att det är två saker som sällan möts. Visst, ibland möts de båda i olika hybridformer – typ Stillwater, eller när man skriver om Ommegang, men det är sällan jag skriver om en renodlad Belgisk öl. Inte för att de är dåliga eller för att jag inte tycker om dem, absolut inte – Belgarna kan sin öl och många Belgiska bryggerier håller jag som de bästa i världen. Anledningen är snarare att man inte bör skriva om sådant man inte förstår och för min del så har Belgisk öl varit något jag sakterligen har börjat lära mig. Därför vore det orättvist mot många öl att ge utlåtanden när jag inte förstått varifrån smakerna kommer, visst kan jag ge utlåtanden om hur “de smakar”, men det vore ju bättre för er som läser om jag också förstår varifrån de bismaker jag tycker mig finna kommer ifrån, oftast bör de kanske rentutav vara där. Så förlåt för min ignorans ibland, men nu blir det ändring på det.

En klassisk Belgisk julöl vi brukar finna här i Sverige är Corsendonk Christmas Ale (I grannlandet Norge kallad King’s Blue, fråga mig inte varför, de är lite lustiga där borta..). Ölet, en Belgisk strong ale bryggs av Brouwerij Corsendonk hos Du Bocq i den Belgiska staden Purnode-Yvoir som annars har ett par egna labels men som också inhyst Corsendonk. Vilket vi svenskar bör vara glada för. För inte bara är det en öl som brukar finnas att få tag på, men det är en öl jag år efter år har köpt, sparat och uppskattat. I somras drack jag en 2 år gammal Corsendonk som var än godare än vad den är god när den är “olagrad”. Så liksom Mohawk Snowblind Strong Ale som jag skrev om i förmiddags så tycker jag att ni bör köpa ett gäng, drick hälften och spar hälften. De honungssöta smakerna kommer bli än mer lena och goda med lite tid och jag vågar sätta en flaska på att ni åtminstone inte blir missnöjda. Hur är ölen när den nu står på Systembolagets hyllor då?

 

Corsendonk Christmas Ale

 

Utseende: Mörkt mahognyfärgad vätska som drar åt blänkande oxblodsbrunt. Skummet har medelstora bubblor och är rätt poröst där det börjar något högre innan det unisont sjunker need till ett lock ovanpå Tomtens öl.
Doft: Belgiskt godissocker, kryddor och örter med inslag av bröd och kola. Söt torkad frukt och honing och det självklara inslaget av jäst görs till så klart till känna, även om det för någon som annars gillar Amerikansk öl håller sig på helt rätt sida. Det vore lurigt att kalla det alltför sött utan jag tycker att det finns en syra (från jästen?) som kommer in fint och ger djup bland aromerna.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fin smak med honungssötma och syra som möts, kramas och ger bra samspel. Mörkt godissocker och lite mörk sirap slänger sig in med lite druvor (på det torra sättet vissa vita viner beter sig), bär och brödigt malt. Just syran, det torra i druvorna och det mörka sockret blir en fin kombination (tänk olika smaker och man är en bra bit in på en bra måltid)

Betyg? – Bättre. Jag gillar verkligen den här ölen och det kommer från någon som har svårt med många Belgiska öl. Men enda sedan jag drack denna första gången härom året så har det varit en reguljär öl i mitt julskafferi. Som nämnt ovan, prova ett par nu och prova ett par senare. Det är en bra Belgisk julöl utan de alltför kraftiga intrycken vilket skulle ta över för mycket, men balanserad och god – som en bra dryckersöl ska vara.

 

Tomten väljer två amerikanska alternativ:
Anchor Christmas är förvisso inte direkt belgoinfluerad men är väl det närmsta man kommer just nu, har lika bra lagringspotential som denna.
Stone Belgo Old Guardian, ingen julöl men ett exempel på när en öl möter Bbelgojäst utan att slå över.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Manker goes Belgo-Christmas – Corsendonk Christmas Ale”

  1. One of the Xmas bees I always look forward to. A 5-ho-er on last year’s BeerSweden Advent Beer Calendar and I expect high marks again this year 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] med tanke på att den trots allt är på 10.5%. Eftersom jag blev så imponerad även i år av Corsendonk’ Christmas Ale så bara behövde jag plocka på mig en till flaska Belgisk julöl då dessa inte brukar göra en […]


Leave a Reply