Categorized | Nyheter Systembolaget

Påskölssläpp på Systembolaget 15/3 – Införrapport

Vipps hade man druckit ett par av de sista julölen som stod kvar hemma i förrådet när det blivit dags att gå igenom påskölen som släpps nu nästa torsdag, den 15e mars. Som jag sa tidigare i samband med vår- och specialsläppen den 1a så är det en väldigt ölcentrerad månad på systembolaget med hela 4 olika släpp.

Nu kanske den kräsne påpekar att påsksläppen är som julsläppen – fast lite tråkigare, det är ungefär samma öl som kommer år efter år och det är ofta få som verkligen sticker ut.  Fast måste man se det så? Själv tycker jag att jul- och påskölssläppen är bra då de lyfter fram “riktig öl” som många vågar prova på varpå de sedan kanske plockar en till Mohawk, St Eriks eller Oppigårds vid ett annat tillfälle. Ofta är det så ölintresset skapas och det ska vi uppmuntra snarare än att tjata om, vi riktigt ölfrälsta har ju redan öl så det räcker hemma.

Vad är det då som kommer nästa torsdag? Jo, bland annat en helt ny öl från Mohawk – en svart IPA utan alltför bränd karaktär som vi båda är spända på. Sedan släpper ett av M2s nya favoritbryggerier efter sin tid i Göteborg under vintern – Dugges – en påsköl som vi hoppas ska vara stabil, men också med något “lurigt” i. Dugges gamla Påsköl var en av de påsköl jag sist verkligen hyllade, så hoppas att den är lika bra i år. För min del är jag spänd på Sigtunas Easter IPA, efter att deras vår- och sommar IPA’s varit väldigt bra två år i rad känns det fint med en humlig påsköl. Glöm inte då Hornbeer Happy Hoppy Easter som släpptes den 1a mars men som också är en “påsköl” och hade bra humlekaraktär och smak. Även Sigtuna Easter Ale var en öl jag tidigare gillat med fräsch humlesmak, bra i år igen?

Även St Eriks (Påsk Ale), Nynäshamn (Pumpviken), Oppigårds (Easter Ale), Nils Oscar (Kalaspåsköl) och Jämtlands (Påsköl) är påskklassiker som likt under julen bör provas – de levererar alltid vad de ska. Men ofta kan de också ha det där som gör att jag inte är något stort påskölsfan. Påsköl för mig är maltiga, nedtonade öl som ska fungera bra med mat. De är bra dryckes- och sällskapsöl, men smakmässig håller de sig ofta inom en viss ram. Jag får nog ha en större påskölsprovning och motbevisa mig här.

Jag vill också slå ett slag för Raasted Forår, en american pale ale som kan var lätt och smakrik (grape och såhär då solen varsamt slänger ut sina bländande strålar. Kan fungera bra en solig dag tillsammans med Saint Landelin Bière de Pâques (en Bière de Garde) med karamell, hö och torr humle.

 

2012-03-15, Påsklansering

(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)
® Manker rekommenderar
® M2 rekommenderar

T9 1301 Saint Landelin Bière de Pâques Frankrike 750 46,90
T9 1302 Dugges Easy Easter Sverige 330 17,90   ®
T9 1306 Sigtuna Easter IPA 2012 Sverige 500 31,50 ®
T9 1315 Sigtuna Easter Ale Sverige 500 24,90
T9 1327 Mohawk Oxymoron Black IPA 2012 Sverige 330 25,80   ®®
T9 1328 S:t Eriks Påsk Ale Sverige 330 17,90
T9 1330 Pumpviken Påsköl Sverige 500 29,80
T9 1338 Bryggmästarens Påsköl Sverige 500 14,00*
T9 1345 Oppigårds Easter Ale 2012 Sverige 500 26,50
T9 1375 Three Hearts Påskebrygd Sverige 500 16,00*
T9 1385 Mariestads Påskbrygd Sverige 500 17,00*
T9 1390 Raasted Forår Danmark 330 23,90
T9 1393 Nils Oscar Kalaspåsköl Sverige 330 19,50
T9 1395 Blåkulla Påsköl Sverige 500 24,40*
T9 1399 Jämtlands Påsköl Sverige 500 25,30*

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Påskölssläpp på Systembolaget 15/3 – Införrapport”

 1. Christian says:

  Det känns rätt bra att vara bortrest över påsk i år; inget direkt spännande i släppet nu så pengarna gör mer nytta i form av veteöl i alperna. 😉

 2. Per Eklöf says:

  Ja<g skall hålla en påskölsprovning
  för 10:e gåpngen i år. det vore intressant vad ni tycker.

 3. manker says:

  Spännande, blir det lite av allt eller plockar du ut guldkornen?

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] på torsdag den 15′e är det dags för det årliga släppet av påsköl och jag och M2 har ett par personliga favorit som vi siktat in oss […]

 2. […] Men nu är det påsk, så nog om bryggare. Oxymoron Black IPA är bryggd (på hemmaplan i Sverige hos Slottskällans  Bryggeri) med pilsner-, pale, munich, havre- och rågmalt liksom ljus och mörk karamell. Den är friskt humlad med Amarillo, Cascade, Citra, Columbus, Crysta, Magnus och Simcoe (pjuh, där tog de slut). 7.5 är lite av ett ledord då den är 7.5% stark, har 75 IBU och för den som älskar att veta färgen på öl så är den 75 EBC på färgskalan. Ölet kommer på 33 cl-flaskor som går på 25.80 kr styck (art.no 1327). Se alla påskölen i vår “inför”-lista. […]


Leave a Reply