Categorized | Ölrecensioner

Världens bästa julöl? Hair of the Dog Doggie Claws 2010

Amerikanska Hair of the Dog startade upp i 1993 och är om något ett väldigt litet bryggeri från Portland, Orgeon. Med öl som drar mycket till klassiska Europeiska bryggder såsom exempelvis Adambier (fiffigt nog döpt till Adam hos HotD), en tysk numera utdöd ölstort så är man inte bara oerhört omtyckta utan även dedikerade till hantverk och passion för det man gör.

Deras juöl – Doggie Claws (märker ni julreferensen?), är en barley wine style ale bryggd “west coast style” med en mer tydlig humleprofil mot den stora malkroppen där Amarillo- och Simcoehumle mixas med finaste lokala honungen. Produceras varje år i september/oktober för att sedan släppas i november. Jag fick privilegiet att prova detta öl genom ett ölbyte och det är både jag och de övriga 3 i provningspanelen den dagen oerhört glada för.

Det är främst på Oliver Twist, Akkurat och eventuell Sorbon i Stockholm du kan finna ölet samt eventuellt på vissa andra kända krogar runtom i landet. Men chansen att få prova ölet ökar då Hair of the Dog är ett av få Amerikanska bryggerier som får chansen att komma över till Europa och brygga öl hos De Proef.

 

Glad vår och god jul.

 

Hair of the Dog Doggie Claws 2010

 

Utseende: Grumlig, disig persikofärgad vätska med ett kompakt litet fint skum.
Doft: Attans, det här är fruktig kärlek med fin sötma och honung i slutet. En rejäl kladdig beska och humlekryddig fruktigarom som ger intrycket av att ligga på rätt sida balansbrädet. De söta aromerna av honungs och fruktpurée går ihop underbart med humlens övriga dofter. Sluter i en lång sötfruktig beska.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Det börjar svagt med hostmedecinlakrits som slås mot en markant beska och len honungssötma. Trots att den har något år på nacken så är det en mycket fräsch och lagom klibbig menthol och fruktkompott. Eftersmaken och efterbeskan sitter precis där den ska och det är något typiskt HoftD som svävar över smakerna, typ en mix av pilsnermalt, sötma, honung och lite klibbig fruktighet.

Betyg? – Bäst (+). Det här är beoendeframkallande. Fräscha smaker och en fin sötma som går perfekt med smaker av tropisk frukt, honung och en klibbig lång beska. Såhär ska en barley wine vara, ljus och förförisk men ändå med stygg tyngd och tryck.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Världens bästa julöl? Hair of the Dog Doggie Claws 2010”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Hair of the Dog: Världens bästa julöl? Hair of the Dog Doggie Claws 2010 Hair of the Dog brygger öl i […]


Leave a Reply