Categorized | Ölrecensioner

Så nära rödvin man kan komma? – Hair of the Dog Cherry Adam from the Wood 2011

Det var en rätt stor nyhet inom ölkretsar när Hair of the Dog efter år och år med den gamla hemsidan nu slutligen har kommit in i 2000-talet och uppdaterat sin hemsida. Det lilla Oregonbryggeriet är kända för sin småskalighet och sina öl som ofta bryggs baserat på äldre och lite ovanliga öltyper. Så även idag. Cherry Adam from the Wood (2011) är baserad på bryggeriets Adam som i sin tur är en version av den tyska ölstilen Adambier (eller Dortmunder Altbier). Skillnaden mot den vanliga Adam är att Cherry Adam har legat på ekfat i 15 månader tillsammans med mörka körsbär. Adam rankas på Rate Beer som världens bästa traditional ale medan denna körsbärslagrade version kommer på en stabil andraplats. Med 13,5% så är det inte en lättdrucken och svag öl utan den kräver sin tid, vilket jag mer än gärna ger en öl med en sådan grace som körsbärsAdam skulle visa sig ha.

 

Hair of the Dog Cherry Adam from the Wood 2011

 

Utseende: Ölet påminner nästintill ett mörkare rödvin till färgen och det blir inte bättre av att det lilla skum som först kunde urskiljas snabbt dog bort.
Doft: Aromen har en tydlig sviskonsötma med balanserade inslag av bourbon och mörka bär. Den för Adam typiska smaken av en väldigt söt men också lika besk pilsner finns men har mer mörk malt i sig. Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Mild och len i munnen med en lätt kropp. Även smaken går mot ett fruktigt rödvin med alla de karaktärer som vinet har (syra, ekfat och mörka bär). Det är en bra sötma med en mörk pilsnerkaraktär och kombinationen av bär, frukt, bourbonfat och söt mörk malt fungerar väldigt bra.
 

Betyg? – Bäst. Som ett ljuvligt rödvin som stannar upp just innan det blir för vinöst, och så saknar den kanske lite av den tydligaste bärkaraktären. Adam har verkligen blivit cool av att vila upp sig på fat och få i sig lite bär. Håll utkik efter Hair of the Dog som väl egentligen inte finns i Sverige men har skådats på 19 Glas, Oliver Twist, Sorbon och andra ställen under åren.
 

Mer Hair of the Dog:
Världens bästa julöl? Hair of the Dog Doggie Claws 2010
Hair of the Dog brygger öl i Europa

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply