Categorized | Ölrecensioner

Tisdagsduell mellan två toppenöl – Struise Pannepot Grand Reserva 2006 vs 2008

Såhär inför ett veckoslut på två ölfestivaler i Köpenhamn så är det väl inte mer än rätt att lyfta fram ett bryggeri lite extra – Struise, eller De Struise Brouwers (strutsbryggarna). Ansett som ett av världens förnämsta bryggerier och med flera av sina öl på olika topplistor är vi i Sverige också lyckligt lottade med att ha åtminstone ett par av deras öl på diverse krogar runtom i landet. Främst är det nedan öl eller “vanliga” Pannepot’en vi brukar finna på exempelvis Monks olika krogar i stan men då och då dyker det upp något nytt här och där.

Nedan provning, där vi jämför två av bryggeriets bättre öl från olika årgångar, jämför en öl som grundarna Urbain Coutteau och Philippe Driessens tagit fram som en tribute till Jeppe och Michael från Ølbutikken. Pannepot Grand Reserva skiljer sig från “den vanliga” Pannepot Reserva genom att den har legat i 24 månader på ekfat varav de sista tio månaderna på calvadosfat. Allt i allt så finns det runt en 4-5 olika versioner av Pannepot – en öl som är uppkallad efter de speciella fiskebåtarna från staden De Panne och som ska försöka likna den mörka ale fiskemännen drack.

Samtliga Pannepots är öl som verkligen tål att lagras och som med fördel ska lagras rätt länge och de två PGR’s vi nu provar är från 2006 och 2008 och borde därför kunna ge en bra hint om hur de lagrats. Jag tycker verkligen att ni ska fråga efter dessa eller andra öl från Struise på era mer välsorterade ölkrogar – för de är verkligen bra öl! Nedan, bland länkarna till äldre recensioner etc om Struise finner ni också en gammal recension på första batchen av detta öl från 2005.

 

Pannepot Grand Reserva 2008

 

Utseende: Mörkbrun vätska med fint krämbrunt skum. Det ser kladdigt, sött och lockande ut.
Doft: En fin arom med karamell och en kompott av äpple och päron med lite sälta mot slutet. Elegant doft med vissa utvecklade toner av frukt och sötma där en djupare komplexitet börjar märkas av.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Komplexiteten från lagringen anas genom en mer mogen smak med lakrits och karamell som sätts mot syrligt äpple. Kanske kan peak’a lite senare men det har redan nu börjat ske saker med smakerna. Sötman och kolasmaken går in väl mot de “ljusare” smakerna och tillsammans med osttallriken blir det en smakrik och bra kombination.

Betyg? – Bättre. Det här är gott och har en mogen elegans med mörk sötma från karamell och en lakritssälta som smyger in. Fruktigheten har börjat utvecklas och kan bara bli bättre. Som med många belgiska lagringsbara öl och överlag öl som lagras så når de vissa toppar innan de fortsätter utvecklas och 2008’an känns som den är på en sådan. Mycket har hänt men mycket är på gång märker man och efter att ni har läst nedan recension så är vi lite i valet och kvalet om vilken som var bäst.

 

Pannepot Grand Reserva 2006

 

Utseende: Mörk ekbrun vätska och ett smutsigt skum som snabbt försvinner.
Doft: Jämfört med 2008’an har den mer komplex karamellarom. Tyvärr känns det också som om den har börjat oxidera något och mycket av den doftvariation som fanns är något diffus, synd då det här är en öl som kan lagras väl.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Stor och fin variation med karamellsötma, oxiderade toner och gröna äpplen. Eftersötman är sitter som den skall och en viss bitterhet börjar anas. Bitvis har den också en mer vinös känsla och en sockrig sötma där frukten kommer igenom, vilket inte alltid är lika finstämd – om än gott. Sötman och den mörka fruktigheten är annars vad som brukar stå ut i ölet, så även nu även fast den börjat ge vika något för mycket.

Betyg? – Bättre-. Tyvärr tycker jag inte att den har vunnit på de två extra åren, vilket kan bero på flera faktorer än ölet i sig. Tycker till exempel att 2005’an var riktigt utvecklad och fin då jag drack den härom året. Vissa smaker som karamell och lakritssältan har mognat mer tillsammans med smaken av äpplen medan lite av kraften i smaken har försvunnit och en viss bitterhet lyser in. Nu är den dock mer elegant och passar utmärkt till lite bra ostar.

Så i denna duell vinner nog 2008’an på poäng snarare än knockout och vi föredrog nästan alla den variation av aromer och smaker den hade mer än 2006’an som var mer utav en “utvecklad helhet”. Det är inte fy skam det heller, så prova ölen som sagt och avgör själva.

 

Mer Struise:

Lite om gårdagen och så kickstartat vi med Struise / Stillwater Outblack
Äntligen en lugn stund att njuta, Struise Den Groten Tocht
Struise Black Albert Batch 0 på systembolaget i april!
Kvällsnotis: Struise Doppel Straus, variation på flaska.
Släpp idag och provning Struise Pannepeut 2007 vs Struise Pannepot Reserva 2007
Struise goes 8 Mile med St .Amatus Oostvleteren 12
Stor parallelprovning av Struise Black Damnation 1-4 med lite extra
Struise Kloeke Blonde, Struise Black Albert och kvällens folköl
En flört med Delphine, Struise Cuvée Delphine
Southern Tier Mokah och Struise Tsjeeses
Struisemåndag med Rosse och Roste Jeanne
Monks Porter House – Three Floyds och Mikkeller, Struise
Belgoduell – Struise Pannepot vs Strusise Pannepot Grand Reserva

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Tisdagsduell mellan två toppenöl – Struise Pannepot Grand Reserva 2006 vs 2008”

  1. Det kan vara så att jag har en 2005 eller 2006 hemma. Blir till att öppna snart. Hoppas den inte är för trött.

    • manker says:

      Trötta är de inte utan de lagras grymt. Tror mest att dessa flaskor inte lagrats optimalt för 2005’an jag drack i fjol var kalasgod och var inte alls lika smygoxiderad som 2006an nu var. Så tror den kan stå lite till, dock blir den mer vinös vilket är en smaksak om man föredrar

  2. J. Fritzl says:

    Sicken tur att det finns en ölkällare någonstans i Stockholm med en back flaskor kvar från 2005. Undrar vem det är som kan tänkas sitta på dessa…

    • manker says:

      Hmm, jadu pater D, jag undrar då. Jag fann ett par bortglömda flaskor av “den vanliga” hemma från 08, 09, 10 så ska försöka få tag på ett par äldre och köra en provning med

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply