Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 4 – Samuel Adams Winter Lager

Förutom de mer traditionella julölen som har en mer mustig karaktär med choklad, karamell och ibland kryddor så har vi ett par andra för oss “bolagsvana” svenskar återkommande julöl. Det kan röra sig om allt från olika typer av lite mörkare ales till likt nedan öl en lite maltigare lager. För er som läser MankeBeer är Samuel Adams troligen ett rätt så välkänt bryggeri; utan de är bland de största och mer välkända amerikanska bryggerierna. Såhär i vintertid får vi åter ta del av deras deras första säsongöl (den har funnits sedan 1989) – julölen Winter Lager. Ölet är Boston Brewing Company’s (Samuel Adams) version av en “winter warmer”; en rätt bred benämning på lite mörkare och alkoholstarkare (i det här fallet ligger alkoholstyrkan på 5.6%) öl. Sedan brukar det skilja sig på fler punkter än bara ökad alkoholstyrka och en mörkare, kraftigare kropp mellan olika winter warmers.

Just Samuel Adams Winter Lager ska vara inspirerad av en weizenbock vilket jag väl inte riktigt kan få det att gå ihop då det i mina ögon bara är en snäppet starkare och mörkare lageröl (trots att man ska ha använt rostad vetemalt). I denna, enligt bryggeriet, mörka vetebock har man också tillsatt ingerfära, kanel (en särskilt utvald och blendad sort från sydöstra Asien med både Indonesisk och Viatnemesisk kanel) och apelsinskal.  Precis som övriga julöl så kommer denna till Systembolage den 15 november där den kommer att gå för 17,90 kronor per flaska.

 

Samuel Adams Winter Lager

 

Utseende: Vacker lite mörkare kopparfärgad vätska med ett lätt och poröst skum med kladdigare topp.
Doft: Mineralisk lager får smaka på rostad malt och en arom av kola som blir till mer toffee om glaset får sig en svängom. Några dova och återhållna dofter av krydda och torkade fruktskal men det är nog också allt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Något rundare än förväntat med en påföljande maltsötma och ett första intryck av kola som ebbar ut i en mild beska och eftersmak med en hint av knäck och lite syra. Vill man leta efter inslag av jul så anas lite kanelhetta och om man är snäll ingefära – men då ska man också aktivt leta efter julsmakerna för de kommer inte som en klapp under granen.

Betyg? – Bra(-). Jag måste erkänna att jag blev förvånad över hur smakrik den trots allt var nu när jag bedömde den helt ensam. Ofta när man dricker den här typen av öl har man druckit annat föra eller efter vilka påverkar ens sinnen och framförallt de förväntningar man har. Det är inte en öl med stor aromatisk komplexitet eller fantastiska dofter, inte heller är smakerna något du kommer att att bli beroende av – men visst attan är den trevlig och i brist på direkta fel och med en rundare och fylligare maltkropp än vad man kunde tro så är det en trevlig “seasonal”. Kanske inte en öl som gifter sig med maträtter men helt klart en festlig öl att nu i jultid välja istället för mången annan av de öl man av vana plockar på sig framåt helgen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer firar in julen – 4 – Samuel Adams Winter Lager”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] regn och slask drar in över land och rike. Alla ni som var uppmärksamma igår ser att precis som Samuel Adams Winter Lager kallas den winter warmer trots att den ena är en mörk lager/vetbock medan den andra är en […]

  2. […] använder ord som magisk arom och utlovar något extra i smakväg så är det än öl som jag tidigare har ansett vara bra för vad det är. För 35,5 cl får du lämna ifrån dig 17,50 kronor, ett […]


Leave a Reply