Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Samuel Adams Winter Lager

Även i år har den klassiska vintervärmaren Winter Lager från Samuel Adams dykt upp på Systembolagets hyllor under jul. Vintervärmare är en lite bredare benämning på mörkare, ofta snäppet alkoholstarkare öl som släpps runt jul och är i allra högsta grad ett alternativ för mer traditionella julöl. Just Boston Brewing Company’s Samuel Adams Winter Lager var bryggeriets första säsongsöl och släpptes första gången 1989. Ölet (artikelnummer 11363) som ligger på 5.6% alkoholstyrka är lätt kryddat och även om bryggeriet använder ord som magisk arom och utlovar något extra i smakväg så är det än öl som jag tidigare har ansett vara bra för vad det är. För 35,5 cl får du lämna ifrån dig 17,50 kronor, ett överkomligt pris för en öl som sticker ut lite lagom utan att bli för vågad. Något jag tror passar in bra på “the average julbord” och ett bra öl till julskinkan och köttbullarna.

 

Samuel Adams Winter Lager

 

IMG_20131125_180002Utseende: Mörkare gyllenbrun vätska med litet smutsigt beigefärgat skum som lämnar sin sista stund som smutsiga rester på toppen.
Doft: En kanel- och muskotdoftande lite karamellsöt arom med vissa inslag av pumpakryddor. Fräsch ingefärstouch som med mörk karamellchoklad hålls kvar på lugna nivåer. Jämför man med tidigare år jag har druckit ölet har jag nu lättare att förlåta en snällare doft till förmån för lättdruckenhet.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med kolsyra. Smaken är betydligt mer potent och varierad än vad du tror utifrån namnet, det är inte din vanliga lageröl. Mycket kola, kryddighet och sötma som gifter sig på ett bra sätt, pomerans och knäck ger mer djup i smaken än förväntat.

Betyg? – Bra/(+). Plusset får den som rollen av en lättillgänglig julöl som fler kan uppskatta till julbordet medan den som öl i övrigt är något svagare. Det här är en julöl med kryddighet som fler kan uppskatta istället för vissa av de kryddbomber som annars tenderar att dyka upp kring jul och halloween. Jämfört med i fjol och tidigare år för alltså ölet ett högre betyg och jag tror att det beror mer på att jag bedömer det som prisvärt och bra smak per krona och lättillgänglighet än häftighet – något som också känns mer passande ett julöl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply