Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 8 – Ridgeway Lump of Coal

Nu är det bara dagar kvar tills året julöl släpps och vi går därför all in med rekommendationer och recensioner över alla de julöl som kommer att florera på Systembolaget och genom beställningssortimentet. För i beställningssortimentet kan man finna nästan lika många julöl som på Systembolagets hyllor den 15 november.

En av de man smidigt kan beställa hem ett kolli om 12 flaskor av är Ridgeways Lump of Coal. En robust men balanserad stout på 8% som Peter Scholey, grundare och bryggare på Ridgeway Brewing Company har bryggt sedan 2004. Det här är en av de första julölen från Ridgeway som vi kommer att gå igenom; för är det något bryggeri som gillar det här med julöl så är det Ridgeway då de inte har mindre än nästan 10 stycken jul/vinteröl (av de runt tjugo olika öl de brygger).

Vill du beställa hem ett packe kol så är det artikelnummer 89160 och priset för säcken är 414 kronor för de 12 flaskorna (34,50/50 cl flaska).

 

Ridgeway Lump of Coal

 

Utseende: En klargyllen något brunare kopparfärgad vätska med litet nötfärgat skum som lämnar en rätt klar hinna på vätskan med små fritidsgårdar av skum vid sidorna.
Doft: En gemytlig och traditionell arom av stout – inga konstigheter utan mörk malt med nätta småbrända toner, torkad frukt och både söt och lite bittrare choklad.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. En skön kropp med len karaktär och en klar och direkt smak av “stout” som sedan sakteligen dör ut mot mer av mörk brittisk ale. Jämfört med den rätt klara doften så är det svårare att känna av lika tydliga smaker som maskeras av en mörk sötma, vinös choklad, hårdrostad malt och en glömd träplanka. Något bitter eftersmak som då och då försvinner mot mörk fruktsötma.

Betyg? – Bra+. En utseende och doftmässigt riktigt fin stout. Smaken har mer känsla än tydlig smak vilket inte måste vara något negativt. Ridgeways styrka och svaghet är just att de är så lättdruckna och trevliga,  men ofta saknar välutvecklade smaker. Men i Lump of Coal tycker jag att man lyckas få till en fin “matstout” som nog kan vara riktigt bra till den mat på julbordet man inte vill ska tas över helt av en alltför smakrik öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer firar in julen – 8 – Ridgeway Lump of Coal”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] iväg även till Sverige. Denna English strong ale ligger även den på 6% och de båda är liksom Lump of Coal från samma bryggeri något vi tyvärr inte ser på den vanliga julölshyllan nu den 15 november […]


Leave a Reply