Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 9-10 – Ridgeway Reindeer Droppings och Reindeers Revolt

Det som är lite roligt med Ridgeway Brewing Companys jul- och vinteröl är att de har åtminstone två olika teman med ett par öl i varje – dels de “stygga tomtenissarna” (Bad Elf) och sedan så har vi “rådjuren”. Det är två olika rådjursöl som släpps lagom till jul – deras uppror (Reindeers Revolt) och deras “lämningar” (Reindeers Droppings). Den senare åsyftar enligt etiketten på de små smakbomber som faller från skyn. Enligt ratebeer.com är det en amber ale, en svårdefinierad ölstil men som brukar vara snäppet mörkare och något mindre humlig än en American pale ale. Revolten är brygd för den amerikanska marknaden men har smugit sig iväg även till Sverige. Denna English strong ale ligger även den på 6% och de båda är liksom Lump of Coal från samma bryggeri något vi tyvärr inte ser på den vanliga julölshyllan nu den 15 november utan beställs från Wicked Wine genom Systembolagets beställningssortiment.

Där kostar Reindeer Droppings (artikelnummer 89708) 350,40 kronor för 12 styken 50 cl flaskor medan Reindeer Revolt (artikelnummer 89071) kostar 376,80 för samma antal och storlek.

 

 

Ridgeway Reindeer Droppings

 

Utseende: Klar orangegyllene vätska med kladdigt men poröst smutsvitt skum med mysgräddig topp.
Doft: Färskpressad amerikansk juice av grape, sweety, lime och apelsin. Syrliga frukter och en imponerande mysig mix av söta bär och melon. Lite gräsiga citrustoner men annars riktigt, riktigt fräsch doft av tropiska syrliga frukter.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Är det här en amber ale? Är det här samma öl jag drack i fjol? Syrliga frukter likt många färska IPAs med massa melon, grape och sötare citrusfrukter. Måttas av med mer sötma och juice i mellanpartiet för att sedan vara som bortblåst och enbart ha en mysigt liten efterbeska. Tänk syrliga fruktgodisar.

Betyg? – Bra+. Det här gillar jag och framförallt då att den inte är överdrivet besk eller stannar för länge i munnen vilket kan göra den passande till en bredare massa av öldrickare. Fräsch, lättrucken som vanligt med Ridgeway och drar mycket åt en färsk och med väl aromhumlad american pale ale.

 

Ridgeway Reindeers Revolt

 

Utseende: Klargyllene gulkopparfärgad vätska med vitt tätt poröst skum.
Doft: Smörad ljust bröd, ljus malt och toner av blomster och citrus. Inte otippat att man hittar karamell, smör och pepprig ljus malt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Kroppen är lätt men fyller ut. En pepprig och aningen smörblommig humlekaraktär med citrus och viss beska. De smöriga karamellkolorna från doften finns där i bakgrunden men göms gudskelov bakom det humliga. Lite honung och något sursyrlig ljus malt ger en mild variation.

Betyg? – Ok+/Bra-. För mig är den lite för rörig även om jag gillar att den har lite av allt – både beska och humliga inslag av citrus och pepprig krydda och ljus malt med karamell och smörblomma. Men jag tycker att den tappar bara en liten legokloss på grund utav det. Lättdrucken – ja, men inte lika mycket som Ridgeways andra öl eller som ovan öl var. Utan här är beskan mer tryckande men den har inget tydligt mål med smakerna.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer firar in julen – 9-10 – Ridgeway Reindeer Droppings och Reindeers Revolt”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply