Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 14 – Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale

Av de förvånansvärt få julölen jag provade på Stockholm Beer i höstas var det amerikanska Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale som stod ut. En rätt otippad öl att finna på mässan då jag inte visste att Wicked Wine hade börjat ta in Portlandbryggeriets öl. Jag har bara provat en tre, fyra stycken öl från Widmer Brothers och bland dessa har det främst varit deras mörka IPA, Pitch Black IPA, som har satt sig på minnet. Så det vore kul om den och andra öl från

När hembrygging blev legalt 1979 började bröderna Kurt och Rob Widmer spåna på om de skulle öppna ett bryggeri, något som blev verkligehet 1984. Med andra ord är Widmer Brothers Brewing Company ett av de äldsta amerikanska bryggerierna och de var faktiskt först med att ha en hel uppsättning seasonals, alltså en specialöl för varje säsong. I november 2007 slog sig Widmer Brothers och Redhook Ale Brewery ihop och bildade Craft Brewers Alliance, vilket inhyser de separata bryggeriernas produkter men underlättar för Widmer Brothers att få ut sin öl på östkusten då vissa av dem licensbryggs hos Redhook. Anheuser-Busch som tidigare hade delar i de båda företagen sitter kvar även i det nya, men bara med en såpass liten del att de inte kan äventyra något av utvecklingen eller produktionen av öl.

Den första ölen från dem vi ser i Sverige är alltså deras julspecial som släpps för försäljning mellan oktober och december varje år, en något rödare amber ale på 7,2 alkoholstyrka och 50 IBU. Måttligt humlad med Alchemy, Simcoe och Cascadehumle medan man i maltväg har Pale-, Caramel 10-, Caramel 80L-, Carapils- och Mörk chokladmalt. Likt den större listan av årets julöl så släpptes den nu häromdagen, den 15 november (T9-modulen artikelnummer 11324) och kostar 25,90 kronor för 35,5 cl kylig säsongsöl.

 

Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale

 

Utseende: Aningen tunnare bärnstensfärgad vätska med fluffigt smörvitt skum med lätt gräddig topp och minimala till små bubblor.
Doft: Lätt knäckig arom med citrus och lite apelsinskal samt en frisk touch av humle som styr bort den från att bli för mycket kolakaka. Lite rivig humlekåde och “barr” men likaså en släng smörblomma och kladdig dov julkaka fylld med frukt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bra kropp, fyllig och en bit gräddig, för “en amber” som annars kan vara lite tunna och blaskiga. En bra beska sitter i och ger kraft till smaken av kola, fruktkaka, syltat citrusskal och bröd. Även på Stockholm Beer gillade jag denna och tyckte att den hade något i sig som kändes juligt, exakt vad kan jag inte sätta fingret på men det sitter i – kanske lite kanel?

Betyg? – Bra(+)/Bra+. Framförallt är det kroppen och det lilla bettet den har som her det lite högre betyget, detta för att jag tycker att ölet får en helt annan känsla i munnen och att ölet blir mer lättdrucket i längden än om det haft mer sötma och mindre personlighet. En bra julöl som jag tror fungerar lite bättre som sällskapsdryck än till julmaten, eller så provar du den till en skinkmacka dagen efter – även fast julöl kanske inte är det första man vill ha då?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer firar in julen – 14 – Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] vilket vi skrev mer om i samband med att vi provade Redhooks öl. I vintras kunde vi prova deras Brrr Winter Seasonal och förutom nedan två IPAs så kan man idag hitta den väldigt stabila mörka IPA’n Pitch […]


Leave a Reply