Stadskampen våren 2013 – Stockholm vs Köpenhamn, detta sker!

Stockholm vs Köpenhamn; det händer mycket i framförallt dessa två nordiska huvudstäder under våren. I Stockholm är det framförallt events och annat relaterad till Oliver Twist och amerikanska bryggerier medan det i Köpenhamn kretsar mycket kring bröderna Bjergsø. Såklart vill man kunna täcka och uppleva så mycket som möjligt av allt det som sker, men tid, ekonomi och lever är alla faktorer som tenderar att försöka sätta käppar i hjulet. För att se vilken stad som kommer att vara epicentrum för ölrelaterade händelser de nästkommande månaderna så gör vi en snabb nyhets- och eventkoll.

Redan nu på lördag öppnar två nya meckan för ölfrälsta i Köpenhamn, båda såklart tätt anslutna till Mikkeller. Tillsammans med To Øl öppnar man nu på lördag en lite större lillebror till Mikkeller Bar – Mikkeller Bar Stefansgade. En större lokal, fler fat och möjligheten att inrymma fler gäster och såklart så är det en svensk som man satt som barchef i form av Fredrik Johansen. Få har nog missat skriverierna (hype’andet?) om invigningen av baren och Facebookeventet vittnar om att det lär bli fullsmockade gator med törstande svenskar (se vad jag gjorde där..).

I samband med detta öppnar man också den nya ölbutiken – Mikkeller & Friends Bottle Shop – i Köpehamn, såklart i anslutning till baren och inte otippat fullmatad med öl av absolut toppklass. Med andra ord blir det ännu en ölbutik att hålla koll på när man är på besök; andra att rekommendera är Ölbutikken, Kioskh, Barley Wine och Fish ‘n’ Beer.

Sam-Calagione-brew-masters-260Två och en halv vecka senare, den 4 april kontrar Stockholm och Oliver Twist med att minst sagt exklusivt bjuda in till en kväll med Sam Calagione från Dogfish Head som tillsammans med Dr. Pat Macgovern pratar om Ancient Ales, deras serie historiskt förankrade öl. Alla som har läst om, eller träffat Sam vet att det är en mer än hygglig prick som brinner för det han gör och som inte tvekar om att röra ihop udda skapelser. Öl som Theobroma, Chateau Jiahu, Midas Touch och Sah’Tea med flera kommer självklart att finnas och är man det minsta intresserad av amerikansk öl, eller öl i största allmänhet och råkar befinna sig i Stockholm så är detta platsen att vara på.

Inte mycket senare är det mer amerikanska ölrockstars på besök; hela v.17 kommer Garrett Oliver från Brooklyn Brewery att vara i Sverige där han förutom en omfattande tap takeover på Akkurat kommer att hoste’a ölmiddagar på Urban Deli och American Table. Slutet av veckan spenderas sedan i Göteborg där det ryktas om en middag på Clarion Post. När Garrett var här senast för att ta över Akkurat så var det uppskattat och bjöds på riktigt bra öl, men vi kan lova att det här nog kommer att slå det och vissa av ölen på listan är rariteter som sällan lämnar Manhattan, om ens bryggeriet.

I samma veva passar Oliver Twist och korvkungarna på Taylor & Jones att öppna deras gemensamma skötebarn Taylor & Jones with the Twist i det nybyggda området på söder i Stockholm som så hippt kallats för Nya Hornstull. Utsökta korvar och grymma öl – kan det bli en bättre kombo eller atmosfär för att njuta av de båda?

I april kan vi också “avslöja” att BrewDog Bar Stockholm slutligen kommer att slå upp portarna. Baren vars öppning undgått få har redan växt till en av bryggeriets största inom sociala medier och ni kan ju räkna med fullsatt från morgon till kväll under de första dagarna. Så fort datum för öppnandet är klart så finns ju chansen att det dyker upp här på MankerBeer.

När så äntligen april verkar gå mot sitt slut slår återigen Köpenhamn på sin stora trumma. Först ut är Drikkeriget och Evil Twin-Jeppes uppföljning på fjolårets Sour & Bitter, i år döpt till NacØl. 2 maj laddar man upp med några av landets bättre kockar och bryggare och öl som knappt går att prova på annat än på liknande tillställningar. De 50 limiterade platserna sålde slut omgående och egentligen är det väl dumt att ta upp eventet…

severed_arm3_…om det inte vore för att det kickar igång årets Copenhagen Beer Celebration. I år med tillskott i form av bryggerier som Rouge Ales, Founders, Firestone Walker, Anchorage och Kuhnhenn Brewing Co. Även om du inte har biljetter så kommer Köpenhamn att vara fyllt till bredden av ölnördar, bryggare och några av världens bättre öl, 3-4 maj är det att hålla koll på. I fjol var festivalen riktigt, riktigt bra och hela stadens ölcentrum var fullsmockat med allehanda ölfantaster som umgicks, utbytte erfarenheter och tankar om öl och bara var glada. Så även de som inte har en biljett kan ha ett par dagars kalas att se fram emot om man åker dit.

Hann du inte köpa biljett till festivalen så kanske du istället kan planera in en resa till Stockholm den 20-26 maj istället? Då annordnar Oliver Twist en vecka av kalas i samband med att man i år firar 20 år som ett av landets bästa ölkrogar, eller åtminstone 20 års existens. Det lär dyka upp både en och tio riktigt trevliga saker under de här dagarna så håll kik på eventet eller på den nya hemsidan.

Samtidigt i Köpenhamn går årets Köpenhamns Ölfestival av stapeln mellan 23-25 maj. Både etablerade och något nyare bryggerier kommer åter att ta över TAP 1 för att visa upp vad landet har att erbjuda. Få koll på de senaste bryggerierna från vad som av många anses vara nordens ledande ölland – Danmark.

Med andra ord är det inte mycket att diskutera – utan gillar du bra öl så händer det otroligt mycket de närmsta två månaderna och då har vi sett förbi saker som En Öl & Whiskymässa i Göteborg och allt annat som sker runtom i landet, allt handlar ju inte om Stockholm. Vill man ha lite belgo istället rekommenderar jag er att besöka Pressklubben den 21 mars då Belgoidolen Jens firar sin födelsedag med lite extra roligt på baren.

 

Lathund.

Per datum:

16/3 – Mikkeller & Friends Mikkeller Bar Stefansgade och Mikkeller & Friends Bottle Shop öppnar
4/4 – Sam Calagione (Dogfish Head) på Oliver Twist
19/4 – Lyssna på Bandit Rock på morgonen..
22-7/4 – Garrett Oliver (Brooklyn Brewery) i Stockholm och Göteborg
26/4 – Taylor & Jones With the Twist öppnar
?/4 – BrewDog Bar Stockholm öppnar
2/5 – NacØl i Köpenhamn
3-4/5 – Copenhagen Beer Celebration
20-26/5 – Oliver Twist 20th Anniversary
23-25/5 – Köpenhamns Ölfestival

 

Stockholm

?/4 – BrewDog Bar Stockholm öppnar
4/4 – Sam Calagione (Dogfish Head) på Oliver Twist
22-7/4 – Garrett Oliver (Brooklyn Brewery) i Stockholm och Göteborg
26/4 – Taylor & Jones With the Twist öppnar
20-26/5 – Oliver Twist 20th Anniversary

Köpenhamn
16/3 – Mikkeller & Friends Mikkeller Bar Stefansgade och Mikkeller & Friends Bottle Shop öppnar
2/5 – NacØl i Köpenhamn
3-4/5 – Copenhagen Beer Celebration
23-25/5 – Köpenhamns Ölfestival

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply